Roeister Cato Vanheste: “Mijn beste prestatie ooit”

Cato Vanheste was op de Coupe de la Jeunesse goed voor twee gouden medailles. © GF
Redactie KW

Onlangs vond in Racice, Tsjechië, de Coupe de la Jeunesse plaats. Een internationaal roeitornooi dat jong talent een kans biedt om ervaring op te doen, en dat is precies wat Cato Vanheste deed. Ze behaalde in skiff twee keer een gouden medaille. “Mijn beste prestatie ooit”, zegt ze trots.

Cato Vanheste (17) uit Stene haar roeiverhaal begon bij de Oostendse club KRNSO. “Ik ben daar nu zo’n acht jaar bezig. Op mijn veertiende deed ik mijn eerste Coupe de la Jeunesse, al is de dubbele winst nu op internationaal vlak wel mijn beste prestatie ooit. Omdat ik het alleen deed.”

Cato stapte eerder dit jaar in een dubbeltwee, met de Gentse Louise Gyssels. Op het EK U19 in het Poolse Kruszwica werd met een elfde plaats het beoogde resultaat niet behaald, waardoor ze een kans lieten liggen om deze maand aan het WK in Canada mee te doen. “Louise besloot om niet verder te gaan en zich te focussen op haar verdere studies en de Vlaamse Roeiliga koos ervoor om mij opnieuw in skiff te laten roeien. Na een moeilijk EK zette ik alles opzij om te kunnen trainen in voorbereiding van de Coupe.”

U23-team

“Ik zie wel wat ik volgend jaar in het U23-team kan behalen, want dit is mijn laatste jaar als junior en met succes. Al was dat niet alleen mijn verdienste. Willy de Man was een fantastische coach die mij op weg naar de Coupe op alle vlakken ondersteunde. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit avontuur samen met hem en Eveline Peleman, hier in ons land, heb kunnen afronden. Ik mag ook Jeroen Neus niet vergeten. Wat hij voor mij heeft gedaan is onvergetelijk. Zonder deze drie mensen waren mijn gouden medailles er niet.”

Alles geven

De overstap naar de beloften ziet Cato alvast positief tegemoet. “Ik zal altijd alles geven en niet opgeven tot ik mijn doel heb bereikt. Ook al ben ik vaak wel erg kritisch op mezelf tijdens de trainingen en wil ik dat alles perfect verloopt. Voor de rest ligt mijn focus op een deelname aan een EK, WK U23 en hopelijk ooit eens richting de Olympische Spelen. Ik zal me weer voor honderd procent inzetten om al mijn dromen te bereiken.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier