Roeiers Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe moeten vrede nemen met B-finale op Olympische Spelen: “Top 8 blijft wel mogelijk”

Niels Van Zandweghe en Tibo Vyvey hebben zich niet kunnen plaatsen voor de A-finale op de Olympische Spelen. © Belga

De Brugse roeiers Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe hebben zich woensdagvoormiddag in hun lichte dubbeltwee niet kunnen plaatsen voor de A-finale op de Olympische Spelen in Parijs. Ze werken de B-finale af. Toch blijft het duo strijdvaardig. “Top 8 blijft mogelijk.”

Vyvey en Van Zandweghe eindigden in de eerste van twee halve finales als vijfde (op zes boten). Dat volstond niet voor een plaats in de A-finale, die alleen voorbehouden was voor de top drie van elke halve finale. De uitgeschakelde landen, zoals België, moeten naar de B-finale.

De Brugse tandem moest meteen achtervolgen, maar was halfweg de race vol in de running om de derde plaats. Uiteindelijk lukte het toch niet om die te bemachtigen. Ierland won de reeks in 6:21.88 en mag samen met Zwitserland (tweede in 6:24.31) en Tsjechië (derde in 6:25.99) naar de A-finale. Frankrijk (vierde in 6:26.60), België (vijfde in 6:30.49) en Argentinië (zesde in 6:51.59) roeien de B-finale.

Eerder al via herkansingen

Vyvey en Van Zandweghe eindigden zondag in de reeksen op de derde plaats in hun heat en ze grepen zo net naast een rechtstreeks ticket voor de halve finales (voorbehouden voor de top twee). Via de herkansingen kreeg het Belgische duo dinsdag nog de mogelijkheid om zich alsnog in de halve finales te scharen, en dat lukte met winst in hun herkansing.

Zowel de B-finale (11.06 uur) als de A-finale om de medailles (12.02 uur) staan vrijdag op de agenda.

De 28-jarige Van Zandweghe is in Parijs niet aan zijn proefstuk toe. In 2021 nam hij in Tokio met Tim Brys deel in de lichte dubbeltwee, waarin ze knap als vijfde eindigden. Voor de 23-jarige Vyvey zijn het wel zijn eerste Spelen.

Top 8

“Je wilt de A-finale halen, maar het was niet onze beste race vandaag. We waren vandaag niet goed genoeg en daardoor was het moeilijk om de A-finale te halen. Ondanks alles denk ik dat we hier met opgeheven hoofd mogen staan”, zei Vyvey na afloop.

Vrijdag wacht de B-finale voor de plaatsen 7 tot en met 12. “Onze tijd zegt genoeg vandaag, we bleven ver van de anderen. We moeten ons nu richten op de top 7 (dus winst in de B-finale, red.), wat wie weet wel mogelijk is. Elke race is anders en de volgende geeft ons een laatste kans om ons doel te bereiken. We hebben ons met z’n tweeën heel goed voorbereid en we kunnen de klus samen klaren.”

“Een top 8-klassering was ons eerste doel. Daarom zijn we hier naartoe gekomen. Het is nog steeds mogelijk”, vervolgde Van Zandweghe, die zich nog altijd amuseert in de lichte dubbeltwee. “Plezier beleven is waarom ik voor deze sport heb gekozen en dat zal ik altijd in mijn achterhoofd houden. Het is niet altijd leuk op het moment zelf, maar achteraf weet je dat je een fijne dag hebt beleefd.”