Roeier Pierre De Loof blijft geloven in de Olympische Spelen

Pierre De Loof gaat met Ruben Claeys in dubbel voor een ticket voor Tokio.© ACR
Pierre De Loof gaat met Ruben Claeys in dubbel voor een ticket voor Tokio.© ACR
Redactie KW

Pierre De Loof (Koninklijke Roeivereniging Brugge) behaalde in 2017 met Gentenaar Ruben Claeys een vijfde plaats op het WK U23. Na een avontuur in skiff ging de Bruggeling opnieuw voor de dubbel en nu hoopt hij op een kwalificatie voor Tokio.

Pierre De Loof (25), bezig met zijn thesis tijdens zijn opleiding industrieel ingenieur, elektromechanica, traint graag in skiff, maar ontziet de wedstrijden in die eenmansboot en besloot in 2019 om met Ruben Claeys in dubbel verder te gaan. “Het is leuk om de wedstrijdstress met iemand te kunnen delen. Ik ben ook meer een teamspeler, ik heb er graag iemand bij om op terug te vallen. Het is niet dat we in de boot dezelfde techniek hebben, maar we zijn wel redelijk complementair.”

Tumor in ruggenmerg

In vergelijking met het WK in 2017 heeft het Brugs-Gentse duo uiteraard progressie gemaakt. “We behoren tot de subtop in de wereld, die misschien nog een kans maakt om naar Tokio te gaan. We zijn alvast zeer ambitieus.”

Eén resultaat in 2020 was de 8ste plaats op het EK in Poznan. Ten tijde van covid-19 was dit hun enige wedstrijd. In oktober had De Loof last van de onderrug. Het bleek om een tumor te zijn in zijn ruggenmerg. Na een ingreep volgde een revalidatie en na twee weken opnieuw te roeien, kreeg hij een stressfractuur aan de ribben. “Toch ben ik tevreden over vorig seizoen”, vertelt hij. “Ik kan goed relativeren. Het was even de knop omdraaien en weer opbouwen. Het is niet altijd een nadeel om met een blessure uit te vallen. Zo hoef je niet dagelijks in die boot te zitten, kan je het even rustig aan doen en wordt het je op den duur niet teveel.”

“Het is leuk om de wedstrijdstress met iemand te kunnen delen”

Zaterdag volgt voor De Loof-Claeys de ultieme test die hun verdere verloop van dit seizoen zal bepalen. ’s Morgens zijn er in Hazewinkel de time trials. Aan de hand van de geroeide tijden volgen in de namiddag de finales. “Skiff is voor mij zeker geen hoofddoel. Ik ga uiteraard proberen te winnen, maar de dubbel met Ruben is de boot waarin ik mij voor de Spelen wil kwalificeren.”

Nog twee plaatsen

Mocht dat zo zijn, dan is Pierre alvast optimistisch. Al beseft hij dat een plaats verzilveren voor Tokio sowieso nipt zal zijn. “Er zijn nog slechts twee plaatsen te verdelen. Een land zoals de Verenigde Staten, dat niet echt een traditie heeft in dubbel, moet nog selecteren. Er is Australië en Italië, die we op het EK wel verslagen hebben, maar misschien hebben zij nog een andere dubbel achter de hand.”

“Het is aan ons om zaterdag te presteren om ons dan eventueel zo goed mogelijk op Luzern voor te bereiden.” Dan heeft in Zwitserland van 16 tot 18 mei de Final Olympic Qualification Regatta plaats. De Loof, jarenlang op topniveau aan het roeien, hoopt op een kwalificatie. Het kan eventueel drie jaar later in Parijs ook nog, maar daar is hij niet mee bezig. “Ik heb nu zeven jaar gestudeerd, op dat vlak heb ik ook ambities en ik kijk ook wel uit naar die periode”, besluit De Loof.

(AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.