Philip Mestdagh: “In Tokio zal veel van de eerste ronde afhangen”

Philip Mestdagh.© BELGA
Philip Mestdagh.© BELGA
Tom Vandenbussche

Philip Mestdagh (58) mocht afgelopen weekend met zijn Belgian Cats opnieuw een medaille – EK-brons – aan het intussen mooie palmares van onze nationale basketdames toevoegen. Deze week wachten enkele dagen van verpozing, maar zaterdag trekken Mestdagh en de zijnen de laatste rechte lijn richting de Olympische Spelen in. Komende woensdag wacht een vlucht naar Tokio, waar de Cats maar liefst tweeëndertig dagen zullen vertoeven. Met olympisch eremetaal als ultieme beloning?

1. Hebben jullie zondagavond een feestje gebouwd?

“Laat ons zeggen dat het een klein feestje was. We mogen op dit moment niet te wild doen, want als er nu iemand positief test op corona, mis je de Spelen. Maar we zijn wel een pintje gaan drinken, in het stamcafé van Sam Van Rossom, de vriend van Jana Raman die bij Valencia speelt. Om half twee ’s nachts waren we terug in ons hotel, maar om vier uur moesten we alweer de bus op om ons vliegtuig te halen. Ik moet toegeven dat ik ’s namiddags in Ieper, na een nachtje zonder slapen, een serieus klopje heb gekregen.”

2. Waar plaats jij dit EK-brons in verhouding met het EK-brons van 2017 en de vierde plaats op het WK van 2018?

“De ontlading was iets minder groot dan vier jaar geleden. Toen was het een verrassing, een echte explosie van geluk. Nu hebben we het al eens gezien. Dit brons is leuk, maar toch voel je: misschien hebben we hier iets gemist. We zijn tevreden, maar het is een ander gevoel.”

3. Wie heeft jou op dit EK het meest verrast?

“Ik vind het moeilijk om er eentje uit te pikken. Emma (Meesseman, red.) draagt de ploeg. Kim (Mestdagh, red.) is de eerste om haar daarin te steunen. Antonia (Delaere, red.) heeft bevestigd en speelde, op uitzondering van de eerste match, haar beste tornooi ooit. Kyara (Linskens, red.) heeft na zo’n lange periode van inactiviteit getoond dat ze beter dan ooit is. Van Julie (Vanloo, red.) weet je dat ze het kan, maar ze deed het wel. En ook Hanne (Mestdagh, red.) is telkens goed van de bank gekomen.”

4. Hoeveel procent kans hebben de Belgian Cats op een olympische medaille?

“Een moeilijke vraag. Wij moeten altijd honderd procent zijn om een resultaat te behalen. Als we het eerste kwart missen, kunnen wij dat niet meer rechtzetten. In Tokio wordt de eerste match tegen Australië een heel moeilijke. Daarna moeten we een klinkende overwinning boeken tegen Puerto Rico, zodat we ons zeker als één van de twee beste derdes kunnen plaatsen voor de kwartfinale. Dat is ook ons doel. Als dat lukt wacht er ons misschien zelfs nog een kleine finale tegen China in de groepsfase voor de tweede plaats. Veel zal afhangen van de eerste ronde. Als we een gunstige loting voor de kwartfinale kunnen afdwingen, is er iets mogelijk.”

5. Heb je Ann Wauters al gehoord?

“Ja, hoor. We hebben enkele keren met elkaar gebeld en stuurden enkele WhatsApp’jes. Ik wilde weten hoe het met haar voorbereiding op de Spelen ging en Ann is sowieso ook iemand die wil weten hoe het met de ploeg gaat.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.