Nacht van Vlaanderen in Torhout hoopt op 8.000 sporters

De start blijft in de Industrielaan. (JS)
Redactie KW

Gewijzigde starturen en een nieuwe aankomstzone. Dat zijn twee van de opvallende veranderingen die de 43ste editie van de loop- en wandelhappening Nacht van Vlaanderen op vrijdag 21 juni ondergaat. Nu het storm loopt met de voorinschrijvingen, hopen de organisatoren op 8.000 deelnemers.

Alle loopwedstrijden worden als vanouds op gang geschoten in de Industrielaan, maar het uurschema wordt door elkaar gegooid om de start vlotter te maken en vooral om te vermijden dat de lopers en de wandelaars elkaar voor de voeten lopen. Om 19 uur is er de recreatieve 5 km Start to Run en om 20 uur de 10 km Run Tom Compernolle. Pas om 20.20 uur gaan de marathon en de halve marathon van start. Aansluitend mogen de wandelaars vertrekken vanaf de grote parking bij het stedelijk zwembad. Voor afstanden van 10, 21, 42 of 100 km.

De aankomst van de loopwedstrijden is niet langer in de Karel de Goedelaan voorzien, maar in de Bruggestraat ter hoogte van BLO-school De Torretjes en het oud-hospitaal Ten Walle. “Velen wilden de aankomst weer op de Markt”, zegt wedstrijddirecteur Stijn Fincioen, “maar dat was om diverse redenen niet haalbaar.”

42 km wandelen volzet

Vorig jaar mocht De Nacht liefst 7.152 deelnemers verwelkomen, het hoogste aantal ooit, maar het zit er dik in dat dat record straks alweer sneuvelt. “Het aantal voorinschrijvingen ligt nu al ruim 1.000 hoger dan op hetzelfde tijdstip in 2023”, straalt voorzitter Dirk Verduyn. “Ter illustratie: op 1 mei hebben we de inschrijvingen voor de 42 km wandelen al moeten afsluiten omdat het maximum toegelaten aantal van 1.500 bereikt was. Als de weersomstandigheden meezitten, hopen we straks 8.000 sporters te mogen begroeten en misschien zelfs meer. Voor de marathon en de halve marathon en voor de 100 km wandelen kan er enkel nog tot en met 31 mei ingeschreven worden. De dag zelf, op vrijdag 21 juni tussen 17 en 20 uur, is er wel nog kans tot inschrijven voor de 5 en de 10 km lopen en voor de 10 en de 21 km wandelen.”

De marathon- en de halve-marathonlopers zetten net als de voorbije jaren weer koers richting Veldegem, waar ze de dorpskern aandoen. Na de eerste lus van 21,1 km krijgen de deelnemers aan de marathon in Torhout nog vier kleinere ronden van 5,3 km af te werken, met telkens twee passages op de nieuwe Markt. (JS)

Voor alle info: www.nvv.be

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier