Manon Claeys verovert brons in individuele dressuuroefening

© BELGA/JASPER JACOBS

Amazone Manon Claeys uit Maldegem heeft donderdag met haar paard San Dior 2 de bronzen medaille behaald in de individuele test van de paradressuur (graad IV) op de Paralympische Spelen in Tokio. Ze kwalificeerde zich zo ook voor de individuele freestylecompetitie.

Claeys eindigde met een score van 72.853 op de derde plaats (op 15 deelnemers). De gouden medaille ging naar de Nederlandse Sanne Voet, die met Demantur een notering van 76.585 achter haar naam kreeg. De Braziliaan Rodolpho Riskalla (Don Henrico) pakte het zilver met een waardering van 74.659.

De eerste acht plaatsten zich voor de individuele freestyle test, die volgende week maandag op het programma staat.

Heel spannend

“Ik ben superblij”, reageerde Claeys. “Je mag me altijd eens in mijn arm knijpen, want ik denk niet dat ik het al goed besef. Ik had na mijn oefening verwacht dat ik het net niet zou halen. Het ging wel goed. Er zaten geen grote fouten in mijn proef en ik had mijn paard goed onder controle. Dat is niet altijd evident, want het is een speciaal geval, een hevig baasje. Maar er kwamen ook nog een paar kleppers na mij in actie. Het was heel spannend, maar niemand ging er meer over. Vooraf hoopte ik op top 5, maar ik ben heel blij met deze medaille.”

“Nu heb ik nog meer zin om voluit te gaan voor de teamcompetitie en de freestyle kür”, ging ze verder. “Ik heb een nieuwe, superleuke kür. Het is een beetje Tomorrowland-stijl in een klassiek jasje. Het is fantastisch dat ik die mag rijden. Ik kijk daar enorm naar uit. Hopelijk kan de jury het ook appreciëren. Deze medaille geeft veel vertrouwen. De druk is er nu ook af. Ik ga genieten van die rit en hopelijk kan ik nog een goed resultaat neerzetten. Ook in de teamcompetitie (zaterdag en zondag, red.) kunnen we iets neerzetten.”

“Iedereen is euforisch nu, maar ik besef ook goed dat ik heel veel te danken heb aan het team rondom mij. Ook mijn ouders, mijn vriend en de bondscoach speelden een grote rol, net als Paardensport Vlaanderen en Parantee. Ik ben heel gelukkig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier