Kyliaan Vansteenkiste pakt gouden medaille in nieuwe racketsport: “Ik wil pickleball-prof worden”

Kyliaan Vansteenkiste op het buitenplein, naast het tennisveld aan het sportcentrum van Eernegem. (foto )
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Kyliaan Vansteenkiste nam voor het eerst deel aan een internationaal tornooi pickleball en pakte in Amsterdam meteen de gouden medaille in de divisie 3.5. “Het was een pittig tornooi met zeven wedstrijden op een namiddag. Dat ik meteen goud zou halen, was ook voor mij heel onverwacht. Het drong pas ’s avonds laat echt door, na een goede douche. Dit geeft wel een kick en smaakt naar meer”, aldus Kyliaan die nu vooral de sport volop wil promoten.

Pickleball waaide over van Amerika. Het spel is gerelateerd aan tennis, badminton en padel. Roksemnaar Kyliaan Vansteenkiste, die met zijn partner Katrien Smis en kinderen Léon en Lucie langs de Brugsesteenweg woont, is er enorm door gepassioneerd. Hij groeide op tussen de tennisballen en raketten bij TC Ghistelhof. “Daar is bij mij al heel jong de liefde voor tennis ontstaan. Ik speelde vele jaren zelf, heb ook aan tornooien deelgenomen en ben nu tennisleraar bij de club in Ichtegem. Ik geef graag mijn kennis door en haal ook conditie uit het lesgeven. Dat doe ik voor de allerkleinsten tot de volwassenen.”

Kyliaan speelt nog maar een vijftiental maanden pickleball. “Sinds 24 november 2022 om precies te zijn. Toevallig zag ik op internet dat pickleball in onze buurlanden heel erg opkwam en al veel gespeeld werd. Dus sloot ik me aan bij Pickleball Ichtegem. We trainen elke donderdag, doorgaans indoor en als het weer het toelaat outdoor. Het buitenplein is aangelegd naast het tennisveld aan het sportcentrum van Eernegem”, legt Kyliaan Vansteenkiste uit.

Verslavend spel

“Onze club telt intussen een 20-tal leden; daarnaast komen regelmatig geïnteresseerden eens pickleball proberen. Velen zijn meteen verkocht, want het spel is leuk, maar wel verslavend”, lacht Kyliaan. “Ik spreek uit ondervinding.”

En die verslaving leidde Kyliaan Vansteenkiste tot een eerste deelname aan het serieuze spel. “Ik trainde enkele weken intensief om mijn kans te wagen in het internationale tornooi pickleball in Amsterdam. Ik schreef me in met een vriend van onze club. Ik wou wel eens weten hoeveel ik waard ben, zien hoever ik kon geraken, me vasthoudend aan mijn motto: alles of niets”, vertelt Kyliaan.

Gouden medaille

Tot zijn eigen verbazing haalde de sportieveling niet alleen de kwart- en halve finale, maar stootte hij door naar de finale die Kyliaan speelde tegen een Luxemburger. “In tornooien wordt telkens een set gespeeld. De winnaar is diegene die als eerste elf punten haalt. In de finale wordt tot 15 punten gespeeld. En ja, ik won die finale na een spannende match met 15-11”, geniet Kyliaan nog na van zijn overwinning. “Dat geeft echt een kick en smaakt naar meer. Ik hoop dan ook binnenkort te kunnen deelnemen aan het Belgisch kampioenschap. En hierna? Wel, momenteel ben ik amateur, maar ik streef ernaar om prof te worden. En ik hoop dat pickleball meer bekendheid krijgt in ons land, dat onze club verder groeit en dat pickleball tegen 2028 een olympische sport is.”

Spelregels

Pickleball wordt gespeeld op een veld ter grootte van een badmintonveld. Het wordt vooral met twee tegen twee gespeeld, maar kan ook met singles. Voor pickleball heb je een paddle en een wifflebal (een plastiek balletje met gaatjes) nodig. Het is geen dure sport, voor iedereen toegankelijk.

De bal wordt onderhands geserveerd. Er wordt diagonaal gespeeld naar het tegenoverliggende servicevak. De ontvangende partij moet de bal eerst laten stuiten voor terug te slaan en ook de serverende speler moet de bal eerst laten stuiten. Pas na de derde bal mag ook in een keer geslagen worden.

Punten worden alleen door de serverende partij gescoord. Het spel eindigt als een van de spelers of duo’s elf punten haalt met een verschil van twee punten.

Wie meer wil te weten komen over pickleball, vindt een filmpje van het spel op www.pickleballbelgium.be. Kennis maken met deze sport kan bij Pickleball Ichtegem op donderdag van 20.30 uur tot 22.30 uur in sporthal Ichtegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier