Kan Heulse haar wereldtitel thaiboksen verlengen?
Axana Depypere, amper 17 jaar, trekt in december richting het Thaise Phuket. Daar zal ze onder Belgische vlag deelnemen aan de wereldkampioenschappen thaiboksen, oftewel Muay Thai. Axana is er topfavoriete, aangezien ze in 2019 de wereldtitel mee naar huis nam.
Ze is maar 17 jaar oud en toch bokst Axana Depypere al op wereldniveau. De tiener, in het dagelijkse leven student aan de RHIZO Hotelschool, kwam in 2019 voor het eerst in de internationale belangstelling te staan. Ze ging toen aan de haal met de wereldtitel in het thaiboksen, een sport die niet voor doetjes is.
Michael Kongolo, haar trainer, wist toen met zijn geluk geen blijf, een gevoel dat in 2021 ongetwijfeld een vervolg zal krijgen. “Axana is getalenteerd, maar is ook een enorm gemotiveerde werkster”, vertelt hij. “Ze traint keihard en laat zich niet afleiden. Ondertussen is ze op competitieniveau doorgegroeid naar de C-klasse, waar de atletes zonder masker en beenbeschermers kampen, maar ook daar verpulvert ze iedere vorm van tegenstand. Na het wereldkampioenschap zal ze doorgroeien naar de B-klasse, waar kniestoten naar het hoofd toegelaten worden. Voor het komende WK is ze dan ook torenhoog favoriet, we gaan voluit voor goud.”
Tien trainingen
Keihard werken en trainen, het lijkt op een understatement wanneer Axana haar trainingsschema bespreekt. “Tien sessies per week, die meestal al ’s morgens vroeg starten”, klinkt het bij Axana, met verlegen stem. “Natuurlijk krijg ik thuis heel wat steun, zo maakt mijn mama bijvoorbeeld aparte maaltijden voor me klaar. Ook op school geniet ik enige flexibiliteit. Samen met de leerkrachten en de directie werd overeengekomen dat ik niet meteen gestraft word, wanneer ik na een kamp of een intensieve training een kwartier te laat op school ben. Het zijn kleine dingen die uiteindelijk voor mij wel een groot verschil maken.”
Olympische droom
Dat ze de gedoodverfde winnaar van het wereldkampioenschap is, wil ze zelf niet gezegd hebben. Toch kijkt Axana gemotiveerd naar de toekomst, al zal die misschien niet in België zijn. “In 2028 staat Muay Thai voor het eerst op de Olympische kalender en dat wordt zonder enige twijfel mijn doel”, pikt ze in. “Het is voor eender welke atleet de meest prestigieuze titel die er te winnen valt. Na mijn studies hoop ik ook verder te kunnen in het professionele circuit van Muay Thai, alleen zal dit in België waarschijnlijk niet mogelijk zijn. Het buitenland, misschien? We zullen zien wat de toekomst brengt.”
Geen topsportstatuut
De opmerking over het buitenland legt meteen een ander heikel punt bloot, eentje waar de term typisch Belgisch erg passend voor is. “In Vlaanderen is Muay Thai geen erkende topsport, in Wallonië wel”, verklaart Michael. “Onze Waalse collega’s hebben een topsportstatuut, waardoor ze tijdens de coronacrisis konden blijven trainen en zelfs aan kampen deelnemen. Axana moest gewoon thuisblijven omdat Vlaanderen niet zo’n statuut geeft. Niet alleen was dat voor de conditie geen goed nieuws, ook voor haar deelname aan het WK was dat een stevige stok in de wielen.”
Pandemie of niet, Axana moest punten sprokkelen om te kunnen deelnemen aan het wereldkampioenschap. “Na lang aandringen bij de bevoegde minister kregen we uiteindelijk een uitzondering op de maatregel, maar dat was allemaal erg laat. Axana moest op die manier wedstrijden aan een rotvaart afhaspelen en dat combineren met haar trainingen en school. Strijdlustig als ze was, deed ze het zonder verpinken en won ze alles waar ze aan deelnam. Het is uiteindelijk jammer dat er zulke verschillen kunnen zijn in één en hetzelfde land. Had ze pakweg in Moeskroen gewoond, dan was er geen probleem.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier