Kamiel Deraeve (12!) eindigt als 49ste van 113 deelnemers aan WK golfsurfen U16

Kamiel Deraeve zorgde voor een knappe prestatie op WK golfsurfen. (gf)
Redactie KW

Kamiel Deraeve (12) heeft voor de derde opeenvolgende keer deelgenomen aan het WK golfsurfen. “Ik heb meer kracht en ook mijn techniek is beter aan het worden, vooral nu het leeftijdsverschil kleiner wordt”, zegt hij. Kamiel werd bij de U16 knap 49ste, op 113 deelnemers. Maar nu moet alle aandacht even naar de schoolexamens gaan, waarvoor de rondreizende jongen een maand in Oostduinkerke is.

Vorig jaar was werd het WK georganiseerd in Rio de Janeiro, dit jaar in El Salvador, waar het WK ook in 2022 plaatsvond. “Mijn voorkeur gaat toch naar de spots in Brazilië”, vertelt de jonge surfer. “Er is een verschil met El Salvador. Het is een ander type golven en ook het klimaat is er anders. Maar ik ben zeer tevreden. Ik ben dit jaar opnieuw een ronde verder geraakt.”

Vier beloftevolle surfers vertegenwoordigden ons land op het WK, onder leiding van bondscoach Lars Musschoot. Naast Kamiel waren dat Jorre Claeys (Oostende), ook bij de U16, en Lars Peeters (Blankenberge) en Louis Escudeiro(Portimao) bij de U18. Ons land eindigde op plaats 34.

“Ze hebben collectief een zeer goed resultaat neergezet. De progressie ten opzichte van vorig jaar werd door alle commentatoren opgemerkt”, zegt vader Peter Deraeve. “Rekening houdend met het feit dat bijvoorbeeld Kamiel nog vier jaar kan surfen bij de U16 en nu al ruimschoots zijn mannetje kan staan tegen de beste 16-jarigen van de wereld, is dat alvast veelbelovend voor de toekomst.”

Puur op techniek

Toplanden als Australië, Spanje, Portugal, Hawaï, de VS en Japan hebben een weelde aan surfers. Zij houden selectiewedstrijden, zodat ze hun beste surfers naar het WK kunnen sturen. “Ons land heeft die luxe niet. Ze zijn met minder surfers. Dat is de reden waarom Kamiel bij de zestienjarigen kan uitkomen. En hij heeft dat zeer goed gedaan, puur op techniek. Ik ga soms met Kamiel het water op, maar van mij kan hij niet veel meer leren. Het is eerder omgekeerd”, lacht vader Peter trots.

Shortboard is de olympische discipline, en daarin wil Kamiel verder gaan. In ons land kan dat minder. Daarom kiest hij voor het buitenland. “Dit jaar zal dat om te trainen zo’n tweehonderd dagen zijn”, zegt hij. “En als dat in het buitenland is, ga ik dagelijks minstens zes uur tot zelfs acht uur het water op.”

Het Hawaï van Europa

Kamiel vertoeft samen met zijn ouders en zijn vaste coach Lars Musschoot veel op Fuerteventura, een van de Canarische eilanden en ook wel het Hawaï van Europa genoemd. Op een afstand van maximum twintig minuten rijden heb je er quasi alle types golven die je nodig hebt om te trainen. Er is ook het hele jaar door voldoende wind. “Ik denk dat er jaarlijks amper drie dagen zijn dat er niet kan gesurft worden. Kortom, het is de ideale uitvalsbasis om te kunnen trainen en ook het weer is goed. Dat maakt het allemaal wat aangenamer.”

Coach Lars Musschoot begeleidt Kamiel op elke training. Hij kent het eiland als zijn broekzak. Hij is er opgegroeid en verblijft er tijdens de winter. Musschoot traint en coacht Belgische jonge getalenteerde surfers voor en tijdens internationale wedstrijden. Hij wil enkele jonge Belgen naar een internationaal topniveau brengen.

Dankjewel, mama

Kamiel is nu voor een maand in Oostduinkerke. Misschien wel de langste periode dat hij thuis is. “Ik ben mijn schoolproefwerken aan het voorbereiden. Dankzij de medewerking van de Vrije Basisschool Oostduinkerke kan dat. In het buitenland krijg ik alle leerstof mee. Ik moet dezelfde taken en huiswerken doen als de andere leerlingen. Het is dan vooral mijn mama die dat ondersteunt en alles aan mij uitlegt. Mijn toetsen en proefwerken doe ik dan op school.”

Na de proefwerken gaat het voor Kamiel richting Portugal. In Santa Cruz gaat hij drie weken trainen in functie van het EK, dat daar in de vierde week plaatsheeft. Daarna reist hij naar Fuerteventura om verder te trainen, want in september staan er nog een aantal wedstrijden op het programma. (Alain Creytens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier