Goud en zilver voor judoclub Koksijde op nationale kampioenschappen

Het podium van de U18 -73 kg: Islam Geriev (JS Lummen VZW), nationaal kampioen Remi Decorte (Judoclub Koksijde), Gor Arakelyan (JC Deux Haine) en Theo Hirsoux (Royal JC Mons). © FD
Redactie KW

Na vijf Vlaamse titels konden de Koksijdse judoka’s op de nationale kampioenschappen in Herstal een zilveren en een gouden plak veroveren.

Dat hadden evenwel twee gouden medailles kunnen zijn, maar de jonge Lillie Thomas (Vlaams kampioen in de reeks U18 V -40 kg) brak haar pols en kon dus onmogelijk deelnemen in Herstal. De hoop op een titel rustte op de schouders van de jongens. Remi Decorte (U18 M -73 kg) had de boodschap goed begrepen, al hing zijn deelname eveneens aan een zijden draadje. “Ik lag de hele week ziek in bed”, vertelt de nationaal kampioen. “Ik twijfelde eerst om deel te nemen aan het kampioenschap. Maar gelukkig ben ik toch gegaan.”

Remi’s eerste kamp was tegen de derde van de Waalse judoka’s. “Hij was een zeer sterke tegenstander. Ik scoorde echter vlotjes tweemaal waza-ari. In mijn tweede kamp kwam ik de finalist van het West-Vlaams kampioenschap tegen. Doordat ik niet top was, had ik wel wat last van stress. Mede door mijn dominantie scoorde ik opnieuw tweemaal waza-ari. In de finale botste ik op de finalist van het Vlaams kampioenschap” vertelt Remi Decorte.

Vierde opeenvolgende titel

“Dit is mijn vierde opeenvolgende nationale titel”, zegt Remi dolblij. “Ik heb er hard voor gewerkt. Mijn plannen voor de komende weken? Ik vertrek naar Kiev voor een weekje stage. Daarna ben ik normaal geselecteerd om met het nationale team naar Zagreb af te reizen. Binnen vijf weken neem ik deel aan het tornooi in Bremen. Daarna volgen Teplice, Berlijn en Coimbra. Vooral in Bremen ga ik voor een medaille.”

In de reeks U18 -50 kg kampte Olivier Naert. “De eerste rondes kon ik vlot winnen. In de halve finale moest ik tactisch vechten want mijn tegenstander wachtte af voor een overname. Ik won door een fout van hem af te straffen. In de finale stond ik tegenover Emile Merdin. De kamp begon stroef want we rekenden allebei op een fout van de andere. Na amper 30 seconden kregen we beiden een eerste shido (een strafpunt, red.). Ik verhoogde het tempo en wou een aanval plaatsen. Die ontweek Emile goed en daardoor kreeg ik een tweede shido. Dan is het een kwestie van alles of niks; ik wou de openingen zoeken. Hij zette goed vast waardoor dat moeilijk werd. Ik maakte blijkbaar kleine, ongevaarlijke bewegingen en kreeg een derde shido, waardoor ik de wedstrijd verloor.”

Selectie afdwingen voor EK en WK

Olivier reageerde erg teleurgesteld. “Ik vond mijn strafpunten onterecht, maar daar kan ik niks meer aan veranderen. Op het Vlaams kampioenschap waren de rollen omgedraaid, daar won ik de finale op shido’s van Emile. Ik kwam met de ambitie om Belgisch kampioen te worden en dat leek goed te gaan tot ik de finale verloor. Mijn plannen zijn nu vooral om hard te blijven trainen naar de European Cups toe om daar een selectie af te dwingen voor het EK en het WK.” (DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier