Fightclub Sports Diksmuide focust op de wereld van de vechtsport: “Mensen kiezen voor ons door het totaalplaatje”

Marc Puystiens, oprichter en trainer van Fightclub Sports Diksmuide: “Ik doe dit puur uit liefhebberij.”© (Foto MG)
Marc Puystiens, oprichter en trainer van Fightclub Sports Diksmuide: “Ik doe dit puur uit liefhebberij.”© (Foto MG)
Redactie KW

Met zo’n 20-tal leden is Fightclub Sports een van de kleinere clubs in Diksmuide, maar het concept is opvallend en uniek. “We combineren de verschillende vechtsporten”, klinkt het bij oprichter Marc Puystiens.

Fightclub Sports Diksmuide werd in 2005 opgericht. “Ik leer onze leden vooral de technieken uit het karate, waarin de traptechniek bijzonder verfijnd is”, klinkt het bij oprichter en trainer Marc Puystiens. “We besteden ook aandacht aan kickboksen, grondwerk, Braziliaanse jiujitsu… Zo komen we uiteindelijk tot een soort MMA (Mixed Martial Arts, red.) , een combinatie van alle vechtsporten. Dat totaalplaatje is ook de reden waarom mensen voor ons kiezen.”

Vooral jonge leden

In het verleden nam de club geregeld aan wedstrijden deel. “Maar tegenwoordig niet zo vaak meer. En als we aan een wedstrijd deelnemen, is het op heel bescheiden niveau. De Diksmuidse bevolking is nog niet echt klaar voor wedstrijden”, aldus de 51-jarige Kaaskerkenaar.

“Ons ledenbestand bestaat voornamelijk uit jonge leden en groeit naargelang wat er in de media speelt. De jaren van Dutroux waren bijvoorbeeld topjaren voor de vechtsport, hoe vreemd dat ook mag klinken.”

Diksmuidse bevolking is nog niet echt klaar voor wedstrijden

“Ook na gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld met Julie Van Espen in de lente van 2019 in Antwerpen, zagen we bij onze club een toeloop van jonge meisjes. Na een tijdje zwakt dat echter weer af. Het is immers een sport waarbij een absolute topconditie vereist is, iets wat maar weinigen volhouden. Het is zeker niet te onderschatten.”

“Ik maak trouwens geen reclame om nieuwe leden aan te trekken, want ik doe het puur uit liefhebberij. Met het lidgeld betaal ik de zaal en de verzekering, meer hoeft dat niet te zijn. Daardoor blijft de financiële impact van corona ook beperkt. Er komt niets binnen, maar er zijn ook geen kosten.”

Koreaans zwaardvechten

Marc is zelf ook lesgever, scheidsrechter en fervent beoefenaar van verschillende vechtsporten. “Zo’n 32 jaar geleden ben ik met karate begonnen, om later de overstap naar het kickboksen te maken. Ik kampte zelfs jaren mee met de nationale ploeg van Duitsland. Laatst won ik ook nog een wedstrijd in het Koreaans zwaardvechten”, besluit Marc. (SB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.