Europees kampioen Lyssa Vansteenkiste (17) naar WK skeeleren: “Eerste keer op zo’n hoog niveau”

Lyssa Vansteenkiste mag als Europees kampioen bij de junioren naar het WK skeeleren in Italië. © ACR
Redactie KW

Lyssa Vansteenkiste uit Roksem reed in juli op de voor haar vertrouwde piste van de Zwaantjes Roller Club naar een Europese titel bij de junioren op de 1.000 meter sprint. Straks neemt ze een eerste keer deel aan het WK, dat van 13 tot en met 21 september in Pescara, Italië plaatsheeft.

Het WK inline speedskating vormt er een onderdeel van de epische World Skate Games. Vandaar dat het net als vorig jaar opnieuw in Italië wordt gereden. De internationale wereldtop komt er samen in strijd om de wereldtitels. Ons land wordt er vertegenwoordigd door maar liefst vier renners van Zwaantjes Roller Club uit Zandvoorde: Stien Vanhoutte die momenteel op vakantie is, en daar ook traint, trekt meteen daarna richting het WK, net als haar jongere zus Fran Vanhoutte, die in Frankrijk op zomerstage is met haar schaatsteam Novus. Indra Médard maakt tevens deel uit van de selectie bij de seniores. Lyssa Vansteenkiste is de enige junior van ZRC.

Zware trainingen

Lyssa heeft na het voor haar mooie EK kunnen genieten van haar gouden medaille. Ze nam wat rust om dan opnieuw de skeelers aan te binden, richting het WK. “Wedstrijden waren er niet”, vertelt ze. “Ik heb de voorbije maand wel goed kunnen trainen. Het weer was er in augustus goed voor. De zware trainingen zitten erop, met acht, negen sessies per week. Naast rondjes draaien was het vooral fietsen en af en toe diverse oefeningen zonder skeelers.”

Lyssa (17) vertrok donderdag 5 september naar Pescara, nabij de Adriatische kust. “Het gaat om een gloednieuwe piste die er is aangelegd”, weet ze. “Anderhalve maand geleden was die net klaar. Niemand heeft er al op gereden. We gaan zien wat dat zal geven. Het is voor iedereen dus niet in te schatten hoe de baan rijdt. Ik doe de 500 meter, de 1.000 meter sprint en de afvalling op de piste. Op de weg is het de puntenkoers en de afvalling. Op het EK had ik een team voor de ploegkoers. Op het WK lukt dat niet, omdat Louka Leemans en ikzelf maar met twee zijn. Ook de One Lap zal ik in vergelijking met hier in Zandvoorde niet doen.”

Ervaring opdoen

Er is geen jeugdcategorie op een wereldkampioenschap. Pas vanaf de juniores, en zo is het voor Lyssa haar eerste deelname. Ze kan moeilijk inschatten waar ze zal eindigen. “Ook al omdat ik nog niet op zo’n hoog niveau heb gekoerst. Er zijn bijvoorbeeld Aziaten en Zuid-Amerikanen die ik totaal niet ken.” Op een EK mag elk land met drie starten, op een WK zijn het er maximum twee. Voor landen als Frankrijk en Italië zal dit sowieso een verschil uitmaken hoe de wedstrijd zal gereden worden. Ze zullen tevens minder gemakkelijk de race kunnen controleren. “Het wordt aanpassen, ook aan onze manier van rijden. Op langere afstanden zit een finaleplaats er misschien in. Op de korte afstanden hangt het af van de vorm van de dag, de omstandigheden, in welke reeks je start en hoe de tegenstand rijdt. Mijn deelname is sowieso ervaring opdoen voor volgend jaar.”

Anders rijden

Voor die ervaring, ook mentaal, kan Lyssa er terugvallen op haar clubgenoten die er zijn. “Stien, Fran en Indra geven mij de nodige rust. Het is goed als je mensen rondom je hebt die je goed kent en je een comfortabeler gevoel geven. Ze geven mij tips en tricks. Dat ik niet te vroeg met mijn wedstrijd mag bezig zijn of welke lijnen ik het best op de piste neem. Waar ik snel moet gaan of eerder controleren.” Dat kan een troef zijn, want in Pescara gaat het om een paraboolpiste en dus anders rijden dan op de Mundialpiste in Zandvoorde. “Er is een soort van ‘bult’ aan het begin en het einde van de bocht. In het midden van die bocht is het vlak, maar de baan gaat erg steil naar boven tot tegen de balustrade. Je kan dan niet echt de binnenkant van de bocht nemen, om valpartijen tegen te gaan. Het is echt wel een ander manier van koersen”, besluit Lyssa, die maandag in haar laatste jaar middelbaar, wetenschappen-wiskunde begon aan het Sint-Godelievecollegein Gistel. Ze kan er op veel steun, medewerking en ondersteuning rekenen, want vier dagen nadien stond ze in Italië.

(Alain Creytens)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier