Emma Plasschaert stelt zich kandidaat voor de atletencommissie van het IOC

Emma Plasschaert heeft haar kandidatuur ingediend voor een zitje in de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). © Belga

Emma Plasschaert heeft haar kandidatuur ingediend voor een zitje in de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De zeilster hoopt een van de vier leden van de commissie te worden. De deelnemende atleten aan de Olympische Spelen in Parijs kunnen hun stem uitbrengen. Er zijn dertig kandidaten, uit dertig verschillende landen.

Plasschaert maakte haar kandidatuur maandag bekend op sociale media. De dertigjarige Oostendse werd drie jaar geleden vierde bij haar eerste olympische deelname in Tokio. Ze komt uit in de ILCA 6-klasse, voorheen Laser Radial. Plasschaert staat vijfde op de wereldranking in haar categorie. Ze werd in het verleden twee keer wereldkampioene (2018 en 2021) en behaalde ook twee maal brons op een WK (2022 en 2024).

Acht jaar

De atletencommissie van het IOC bestaat uit vier leden, afkomstig uit vier verschillende landen. Een mandaat loopt voor acht jaar. Dit jaar worden de opvolgers gekozen van de Hongaarse zwemmer Daniel Gyurta, de Duitse schermster Britta Heidemann, de Russische polsstokspringster Yelena Isinbayeva en de Zuid-Koreaanse tafeltennisser Seung-min Ryu.

Naast Plasschaert behoort ook de Amerikaanse sprintlegende Allyson Felix tot de kandidaten. Fenix behaalde elf medailles op de Olympische Spelen en werd olympisch kampioene op de 200, 4×100 en 4×400 meter. Ze is de meest gelauwerde atlete (in de atletieksport) in de geschiedenis van de Spelen. De Amerikaanse haalde ook achttien medailles op WK’s. Ook de Zuid-Koreaanse golfster Inbee Park, zesvoudig majorwinnares, gaat voor een zitje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier