Eerste West-Vlaams succes op Olympische Spelen: Arthur De Sloover wint met de Red Lions van Ierland

Arthur De Sloover vecht voor de bal. © BELGA

De Belgische hockeymannen zijn hun olympische toernooi in groep B gestart met een zakelijke zege tegen Ierland. De Red Lions, de titelverdedigers, wonnen in het Stade Yves-du-Manoir in Colombes, een voorstad van Parijs, met 2-0.

Op papier was Ierland een heel haalbare opdracht, al waren de eilandbewoners onlangs in de Pro League wel twee keer te sterk voor de wereldkampioen van 2018. De Belgen namen onder toeziend oog van koning Filip en koningin Mathilde dan ook de beste start, maar kregen de Ierse verdediging niet gesloopt in het eerste kwart. In het tweede kwart brak Tom Boon (25.) dan toch de ban, en hij zette de Red Lions op 1-0 met een listige deviatie. Dat was meteen de ruststand.

Ook in de tweede helft kon Ierland de Belgen niet in de problemen brengen. Toen Alexander Hendrickx (49.) op een strafcorner de 2-0 binnenramde, was de wedstrijd helemaal gespeeld. De Red Lions gingen nog op zoek naar een derde doelpunt, maar gescoord werd niet meer.

Voor de troepen van Michel van den Heuvel volgen de komende dagen in poule B nog duels tegen Nieuw-Zeeland (zondag), Australië (dinsdag) in een heruitgave van de finale van 2021 in Tokio, India (donderdag) en Argentinië (vrijdag). De top vier van de groep stoot door naar de kwartfinales en kruist daarin met de andere groep. Die bestaat uit Spanje, gastland Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland en Zuid-Afrika.