Drie gemeenten werken samen voor ‘Boksacademie De Ring’

© (Foto Stefaan Beel)
Redactie KW

Met ‘Boksacademie De Ring’ willen Roeselare, Izegem en Hooglede jongeren tussen de 16 en 21 jaar via bokstrainingen meer veerkracht en weerbaarheid geven. “Omdat twee jaar coronapandemie er diep heeft ingehakt bij vele jongeren”, zegt Isolde Dubus, coördinator van het project.

Het nieuwe project is een samenwerking tussen de drie gemeenten, Vlaams expertisecentrum Arktos , de Groep Intro en Buurtsport.

“Jongeren geven aan dat ze zich na twee jaar corona minder verbonden voelen met de samenleving. Met het project ‘De Ring’ willen we sport – in dit geval boksen – aan die jongeren aanbieden als middel om opnieuw in contact te treden met zichzelf en via interactie met elkaar. Boksen zorgt bovendien voor een aantal positieve effecten als positieve gedragsverandering en het vermijden van slechte keuzes.”

Teamwork en discipline

Er is niet alleen het sportieve luik, er is ook het sociale en mentale aspect. “Via de bokssport kunnen jongeren meer veerkracht en weerbaarheid krijgen. De focus in ons project ligt enerzijds op discipline en teamwork en anderzijds ook op eigenwaarde en zelfvertrouwen. Met die trainingen in het stedelijk spotstadion zorgen we voor een veilig en positief klimaat waar jongeren de kans krijgen om zowel positieve attitudes als een netwerk te ontwikkelen.”

Amateur bokser Apty Shabouev geeft de bokstrainingen. “Ik ben zelf aangesloten bij Boksclub Respect Lauwe en bokste al 16 kampen bij de amateurs”, zegt Apty. “Ik ben blij dat ik hier nu mijn ervaring kan doorgeven aan jongeren. Noem me als het ware ervaringsdeskundige want ik heb in mijn nog jonge leven ook verkeerde keuzes gemaakt. De boksport bracht wel een positieve gedragsverandering teweeg bij mij.”

Praktisch

De lessen hebben plaats op dinsdagavond van 17.30 tot 19 uur in het stedelijk sportstadion in de Spanjestraat. De eerste les heeft plaats op dinsdag 15 maart.

Naast de sportieve coach zullen er ook twee sociale coaches aanwezig zijn die fungeren als vertrouwenspersonen. Na 30 juni wordt het project geëvalueerd.

“Als dat project slaagt, dan overwegen we om misschien een trainingslocatie in Izegem en wie weet ook in Hooglede te voorzien zodat jongeren uit Izegem en Hooglede niet de verplaatsingen naar Roeselare moeten doen”, zegt Izegems burgemeester Bert Maertens (N-VA). (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier