Didier Vandecasteele van het Tielt Conditiecentrum: “We zijn meer dan een fitness, een café maar dan zonder bier”

Didier Vandecasteele en Gilles Van Severen testen de toestellen alvast nog eens uit.©Wouter Meeus
Didier Vandecasteele en Gilles Van Severen testen de toestellen alvast nog eens uit.©Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

In het Tielts Conditiecentrum (kortweg CCT) kijkt men reikhalzend uit naar de heropening van de fitnesscentra op 9 juni. “Er zullen ongetwijfeld leden afgehaakt zijn en andere hobby’s ontdekt hebben. Maar wij willen onze missie verder nastreven, namelijk zo veel mogelijk mensen aan een democratische prijs aan sport laten doen”, zegt Didier Vandecasteele.

Didier Vandecasteele is een van de mensen die zijn brede schouders onder het Tielts Conditiecentrum zet, het fitnesscentrum dat gevestigd is in de Hondstraat op recreatiedomein Watewy. Ook daar mogen op woensdag 9 juni de deuren weer open, maar de vzw spaarde ondertussen kosten noch moeite om dat zo coronaveilig mogelijk te laten verlopen.

Hoe is het verhaal van CCT gestart?

“CCT is begin de jaren ‘80 ontstaan. De drijvende kracht, die het schip op zee gezet heeft, was sportdokter Johan Denolf. Johan had als doel om een krachtclub uit te bouwen waarbij mensen aan minimale prijzen konden trainen. Wij hebben zijn droom verder uitgebouwd en werken met een groep vrijwilligers keihard om dagdagelijks conform onze statuten aan zo veel mogelijk mensen van Tielt en omgeving op een zo goedkoop mogelijke manier sport aan te bieden. We proberen in het conditiecentrum iedereen op een familiale manier te onthalen. We willen een vriendenclub zijn. Daarnaast helpen we ook competitiesporters uit andere clubs. Iedereen die Belgisch kampioen is in een olympisch erkende sport traint gedurende zijn regeerperiode gratis bij ons.”

Woensdag 9 juni om 6 uur zullen hier diehards voor de deur staan

Hoeveel leden hebben jullie en op welke regio mikken jullie?

“Enkele jaren geleden hadden we nog meer dan 3.000 leden. Door de commercialisering van de sector en de coronacrisis vrees ik een enorme daling. Iedereen is welkom. Maar het is echter logisch dat in de eerste plaats Tieltenaren de weg vinden naar onze club.”

Wat maakt CCT anders dan andere fitnesscentra?

“We zijn een vriendenclub zonder commercieel doel. Naast sportclub willen we ook een leuke ontmoetingsplaats zijn. De club is als een groot huis, waar iedereen welkom is.”

Jullie hanteren ook een apart prijsbeleid.

“Dat klopt. Vooreerst proberen we te werken aan uiterst sociale prijzen. Ouderen, studenten en trouwe leden krijgen jaarlijks prijsvermindering. Topsporters trainen gratis. Bij ons telt vooral de liefde voor de sport. Helaas moeten wij soms plooien voor de macht van het geld.”

Het aanbod is wellicht ook erg veranderd door de jaren heen: van BBB en spinning tot bootcamp en full body circuit. Zien jullie een verschuiving?

“De club is gestart als bodybuilding- en krachtclub. In de loop der jaren zijn we overgegaan tot de aankoop van zowat alle verschillende cardiotoestellen en is er ook een groepszaal bijgekomen. We bieden wekelijks diverse groepstrainingen aan. Deze worden allen gratis gegeven door onze vrijwilligers. Momenteel streven we er, in het kader van de coronacrisis, naar om buitenfitness aan te bieden. Hiervoor willen wij op het platform ter hoogte van de inkom van onze zaal enkele toestellen installeren. De aanvraag hiervoor is momenteel lopende. Wij hopen zo spoedig mogelijk toestemming te bekomen van het stadsbestuur zodat we onze trainende leden nog beter kunnen dienen.”

Hoe belangrijk is het sociaal contact onder de sporters?

“CCT is thuiskomen bij een groep vrienden en kennissen. Wij slagen hierin doordat we niet commercieel ingesteld zijn. Al onze medewerkers werken volledig gratis voor de club. Dit creëert een groepsgevoel. Wij zijn met zijn allen fier over hetgeen we als groep dagdagelijks verwezenlijken. Dat groepsgevoel onder onze medewerkers proberen we over te brengen op onze trainende leden. CCT moet meer zijn dan een sportclub. Het is voor velen onder ons een sociaal gebeuren, een café zonder bier.”

Hadden jullie nog veel contact met leden in de coronasluiting?

“Het contact vermindert natuurlijk. We proberen te communiceren via Instagram, Facebook en onze website. Op de momenten dat het toegelaten was, hebben we aan buitensportactiviteit gedaan. In diezelfde context streven we ernaar om buiten onze openluchtinstallatie te plaatsen. We vrezen wel een verlies aan leden. We proberen dit echter op te vangen door geen enkele dag of beurt van de kaart verloren te laten gaan. De lidkaarten lopen bij de heropening gewoon verder alsof het nooit gesloten was.”

Heeft corona een weerslag gehad op jullie werking?

“Door corona hebben we natuurlijk ook een enorm financieel verlies geleden. We hebben de zaal maximaal coronaproof voorbereid op de heropening. Er wordt meer gepoetst, er komen meer ontsmettende gels en het toegangssysteem van de zaal is vernieuwd waardoor we conform de coronaregels kunnen werken met quota en reserveringen. Een serieuze investering. Verder werd aan de stad gevraagd om het gebouw maximaal te ventileren. In die context komen er nieuwe schuiframen. Hopelijk lukt dit nog voor de heropening op 9 juni. Verder hebben we ook een natuurlijke luchtafzuiging gevraagd. Dit dossier is nog ter studie.”

Zal er een stormloop zijn bij de heropening?

“Veel diehardtrainers zullen ongetwijfeld van bij de aanvang aan de deur staan. Dit kan vanaf woensdag 9 juni om 6 uur in de morgen. Hopelijk wordt de grote groep sporters bij deze ook weer geactiveerd om hun weg terug te zoeken naar CCT. In ieder geval, wij zijn er klaar voor.”

Geen Summer Challenge, maar de CCT-cup? Wat houdt die in?

“Vorig jaar is de Summer Challenge inderdaad, wegens corona, niet kunnen doorgaan. Voor dit jaar wordt het nog even in overweging genomen. We hebben daarom de CCT-cup in het leven geroepen. In deze ‘containercup’ gaat een sporter de individuele strijd aan met zichzelf in zeven verschillende disciplines: windfietsen, lopen, roeien, bankduwen, squaten, buikspieren en hangen. Diegene die het beste resultaat neerzet, traint gratis zolang hij of zij op kop staat.”

Onder de indruk van de prestaties in jullie eigen versie van de containercup?

“Eigenlijk wel. Zowel Nicola Staelens bij de mannen als Fee Huybrecht bij de vrouwen hebben een beresterke prestatie neergezet. Ik hoop echter dat er nog een uitdager komt die hun resultaten van de tabellen veegt. Maar de CCT-cup is vooral een competitie tegen jezelf. Je kan jezelf op verschillende tijdstippen meten en vergelijkingen maken. Zo zie je je vooruitgang in verschillende disciplines die veel meer dan kracht behelzen.”

Afwachten dus of er een Summer Challenge komt, maar won ene Delfine Persoon niet ooit?

“De Summer Challenge zal ongetwijfeld opnieuw georganiseerd worden. Wat eerst een individuele multidisciplinaire sportcompetitie was, is uitgegroeid tot de enige groepscompetitie voor gemengde ploegen over diverse sporten heen. In het verleden mochten we hier al sterke individuele sporters en groepen ontmoeten. Sportvrouw van het Jaar Delfine Persoon was hier inderdaad de meest bekende.”

Didier Vandecasteele

Privé

De 56-jarige Didier Vandecasteele woont in Tielt.

Opleiding en loopbaan

Didier volgde de vermaarde kadettenschool en later de militaire school en werd Rijkswachtofficier. Nu is hij directeur operaties bij de federale politie. In de sportschool IRMEP van het leger in Eupen volgde hij ook diverse opleidingen tot fitnessinstructeur.

Vrije tijd

Motorrijden en fitness. Qua fitness gaat hij ook nog persoonlijk trainen, maar is hij als penningmeester ook betrokken bij de vzw Tielts Conditiecentrum, waar men zo veel mogelijk mensen op een zo goedkoop mogelijke manier aan sport wil laten doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier