Dempsey Demeester uit Ingelmunster op European Bowling Tour: “Bowlen krijgt te weinig aandacht”

© RV
Redactie KW

Bowlen staat niet zo hoog aangeschreven in België en wordt bij ons niet erkend als topsport. Nochtans behaalde ons land vorig jaar goud op het Europees kampioenschap. Ook Dempsey Demeester uit Ingelmunster die momenteel deelneemt aan de Euro Tour betreurt dat de sport weinig aandacht krijgt.

“Via een schoolactiviteit zijn we eens gaan bowlen en zo heb ik de microbe te pakken gekregen”, opent de 35-jarige Dempsey Demeester uit Ingelmunster die lid is bij BowlingclubJoykenin Zwevezele. “Nu neem ik deel aan de Euro Tour. In totaal zijn er 16stopsin dit tornooi en momenteel nam ik deel aan twee stops. Ik hoop er nog enkele bij te kunnen doen maar het is moeilijk om dit in te plannen in combinatie met mijn werk en er is natuurlijk ook het financiële plaatje.”

Sponsoring beperkt

“Want er is wel sponsoring mogelijk als je op niveau speelt, maar dat is binnen onze sport en vooral in België heel beperkt. Reiskosten en inschrijving nemen we zelf voor onze rekening. Soms krijgen wij wel materiaal als sponsoring. Maar het is dus zeker niet evident om aan al die stops deel te nemen.”

“Op elk tornooi zijn er meer dan 400 deelnemers. Daar zitten veel spelers tussen die dan maar één enkel tornooi meespelen omdat het in hun eigen land plaatsvindt. In de Euro Tour sta ik momenteel 41ste, na een zwak resultaat op mijn tweede stop van het tornooi. Na de eerste stop stond ik nog op 23. Ik denk ook niet dat ik deze positie zal kunnen behouden aangezien ik aan te weinigstopskan deelnemen.”

Vertekend beeld

“Mijn gemiddelde score staat momenteel op 212 in deze tour. Mijn hoogste score ooit is een zogenaamde perfect game. Ik heb al vijf keer een perfect score van 300 behaald in mijn carrière. Doordat de ene speler aan meer stops kan deelnemen dan de ander, geeft dit een vertekend beeld in het klassement. Je ziet dit elk jaar welterugkomendat de landen waar bowling hoger aangeschreven is meer budget kunnen vrijgeven om mee te spelen op zo’n hoog tornooi. Zij maken dus een grotere kans op de titel.”

Jammer dat Sport Vlaanderen bowling zelfs niet als topsport erkent

“InBelgiëkomt bowling veel te weinig aan bod in de media. Veel mensen associëren bowling nog met cafésport. Of ze associëren het met studenten die bierbowling willen spelen. Dit vind ik wel jammer. Vorig jaar behaalden we metBelgiëgoud op het Europees kampioenschap. Dit kreeg aandacht in de regionale media, maar verder ging het niet.”

Lage winstpremies

“InBelgiëis bowling niet hoog aangeschreven. SportVlaanderenerkent onze sport zelfs niet als topsport.Daardoor is het dan ook moeilijk om grote spelers aan te trekken op onze tornooien. Het verschil in winstpremies ligt heel hoog met andere landen en competities.”

“Ik ben dit jaar gegaan voor mijn diploma van bowlinginitiator, omdat ik mijn ervaring wil doorgeven aan de jeugd en de sport wat populairder hoop te maken”, besluit Dempsey. (RV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier