Brugse Zeilsters Isaura Maenhaut en Anouk Geurts staan 18e na drie regatta’s in 49er FX-klasse

Anouk Geurts en Isaura Maenhaut. © BELGA

Zeilsters Anouk Geurts en Isaura Maenhaut staan zondag na drie regatta’s op een achttiende plek in de 49er FX-klasse op de Olympische Spelen. Daarmee ligt het Belgische duo niet op koers voor de medalrace, die voorbehouden is voor de top tien aan het einde van de twaalf reguliere regatta’s.

Geurts en Maenhaut startten met een zeventiende plek aan de eerste regatta. Tijdens de tweede regatta werden de Belgen, de regerende Europese kampioenen, achttiende, maar de laatste race bracht met een elfde plaats dan toch beterschap.

Omdat het slechtste resultaat niet wordt meegerekend in het klassement, hebben Geurts en Maenhaut 28 punten aan het einde van de eerste dag. De Nederlandse dames Odile Van Aanholt en Annette Duetz staan aan de leiding met twee punten, de Françaises Sarah Steyaert en Charline Picon (4 punten) en de Duitsers Marla Bergmann en Hanna Wille (7 ptn) liggen op koers voor de andere medailles.

Twaalf regatta’s

Er vinden in totaal twaalf regatta’s plaats aan de kust van Marseille. Na elke regatta worden punten toegekend op basis van de volgorde aan de finish. De tien boten met de minste punten aan het einde van de twaalf regatta’s kwalificeren zich voor de medalrace. Die medalrace, die komende donderdag (1 augustus) op het programma staat, levert dubbele punten op.

Geurts en Maenhaut zijn niet aan hun proefstuk toe op de Olympische Zomerspelen. Drie jaar geleden in Tokio behaalden ze al een veertiende plaats in de 49er FX-klasse.