Bruggeling Pim Raaben directeur bij de Vlaamse Roeiliga
Binnenkort ruilt Pim Raaben zijn job bij CNH Industrial in Zedelgem voor die als technisch directeur topsport binnen de Vlaamse Roeiliga. “Binnen het roeien in Vlaanderen kun je echt iets opbouwen. Er is nu reeds een heel enthousiaste, ambitieuze groep bezig en dat spreek mij aan om met die mensen aan het werk te kunnen. Als we dit verder uitbouwen en professionaliseren, zullen de roeiprestaties volgen.”
De Nederlander Pim (zijn officiële voornaam is Jan) Raaben uit Sint-Andries is gehuwd, vader van drie kinderen en is de tweede Bruggeling van de Koninklijke Roeivereniging Brugge (KRB) die richting de Gentse watersportbaan trekt om daar een functie binnen de Vlaamse Roeiliga op te nemen. Ongeveer twee jaar geleden werd Hubert De Witte uit Sint-Michiels verkozen tot voorzitter van de VRL. Na het stopzetten van het contract met de Fransman Dominique Basset startte de Vlaamse Roeiliga in mei 2020 een intensieve en wel doordachte selectieprocedure voor een technisch directeur topsport en zo kwam men bij de aanwerving van Pim Raaben.
Heel andere wereld
De 49-jarige Bruggeling stopt binnenkort na 23 jaar met zijn job bij CNH Industrial in Zedelgem waar hij tot nu actief is als chief engineer van de grote balenpers. Binnen de VRL vindt hij straks een nieuwe uitdaging. “Het is niet zo evident om die overstap te maken”, opent Raaben. “Ik kom in een heel andere wereld, met nieuwe mensen, andere verwachtingen. Ik heb veel affiniteit met het roeien, als actief roeier, coach, bestuurder en dergelijke. Het is één van mijn belangrijkste hobby’s en daar kan ik nu mijn beroep van maken.”
Pim is voorzitter van de trainerscommissie van KR Brugge, een functie die hij zal stop zetten, maar hij blijft er wel nog actief als roeier. “Trainers zijn individuen, wisselend in noden en ambities, dat zal op Vlaams niveau niet anders zijn. Het is het samenwerken met hen, de complexiteit van de roeikalender en de samenwerking met andere clubs en het Waalse gedeelte dat me uitdaging geeft. Ik heb daar al wat van kunnen proeven. Het zal nu nog veel intensiever worden.”
Realiseren van topsportdoelstellingen
Raaben wordt verantwoordelijk voor het sporttechnische beleid, gericht op het realiseren van topsportdoelstellingen. Hij zorgt voor de opmaak en de realisatie van prestatie- en ontwikkelingsprogramma’s en talentidentificaties. Hij wordt niet aangesteld als coach, maar dient wel de trainers en de roeiers aan te sturen en te ondersteunen. Dit alles in nauwe samenwerking met een team van experts. “Basset heeft iets moois verwezenlijkt, namelijk een mindset die nodig is om topprestaties neer te zetten. Als ik zie hoe men vanuit Sport Vlaanderen de Olympische sporten benadert wil men een soort van programmadirecteur die alles kan overzien. Enerzijds moet ik zorgen dat de resultaten er zijn, anderzijds dat er naar de resultaten toe gewerkt kan worden. De roeiers en hun coaches moeten hun werk kunnen doen. De voorwaarden die daarvoor nodig zijn moeten aanwezig zijn”, aldus Raaben.
Centraal roeicentrum
Daarnaast merkt hij een aantal zaken die onderontwikkeld zijn en waaraan gewerkt moet worden, zoals het roeien bij de dames. “We zien dat hun participatie niet zo heel hoog ligt. We hebben daarnaast een redelijk hoge drop-out na de juniorentijd, scholieren die gaan studeren en stoppen met roeien of niet meer op niveau doortrainen. Plus: het roeien nu is vooral aan veel verschillende clubs verbonden. Basset gaf reeds een aanstoot om dat meer overkoepelend te maken. Dat werkt ondertussen goed, want de kennis binnen het topsportgedeelte moeten we kunnen centraliseren in een centraal roeicentrum, waar alles samenkomt. Dat is nodig om tot een structureel presterende topsport te komen.”
Olympische Spelen
Het is de bedoeling dat de professors Jan Boone en Jan Bourgois van U Gent de Vlaamse Roeisport op sportwetenschappelijk vlak blijven ondersteunen, uiteraard in samenspraak met Pim Raaben. Naast het begeleiden van het Olympisch duo Van Zandweghe – Brys en hun coach Frans Claes ligt de focus de komende weken op het klaarstomen van een tweede Belgische boot voor Tokyo. Begin maart worden time trials georganiseerd en zien we misschien de Bruggelingen Pierre De Loof en of Tristan Vandenbussche, samen met Ward Lemmelijn en of Ruben Claeys, in een dubbeltwee of een dubbelvier. Die beslissing valt meteen na de time trials.
Om aanspraak te maken op de Olympische Spelen dienen zij begin april deel te nemen aan het Europees kwalificatietornooi in Varese. Ruim een maand later volgt in Luzern een Olympisch kwalificatietornooi. “Ik gun het ze van harte. Er wordt zeer hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Het is haalbaar, gezien hun prestaties van vorig jaar en dit geeft aan dat er zeer veel potentieel is voor de komende jaren, om door te groeien”, besluit Raaben. (ACR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier