Belgen presteren sterk in Wereldbeker G-wielrennen in Oostende

Marvin Odent in actie in Oostende. © Gilles Dehérand, G-sport Vlaanderen
Redactie KW

Van 2 tot en met 5 mei had op de Oostendse Zeedijk de achtste editie van de UCI World Cup Para-Cycling Ostend Belgium plaats. Die internationale wedstrijd is een absoluut hoogtepunt voor de paralympische beweging in ons land. Belgische toprenners streden er voor de medailles en om belangrijke punten te verzamelen met oog op de Paralympische Spelen die deze zomer in Parijs plaatsvinden. Op de tweede wedstrijddag speelden de weergoden echter wel een rol. Door het noodweer werden de starturen uitgesteld en de tijdritten ingekort.

Op de andere dagen werd wel voluit gereden. Ons land sprokkelde vijf gouden medailles en twee zilveren. Zo was er een eerste plaats voor Jonas Van de Steene. Tim Celen en Maxime Hordies stonden twee keer op het hoogste schavotje.

Een wereldbekerwedstrijd in eigen land heeft iets extra. De Belgen konden er zich meten met hun beste concurrenten, zij het in Oostende waar de eigen supporters erbij konden zijn, en dat is toch bijzonder. In totaal namen 22 Belgische G-renners en 2 piloten, waarvan 15 renners en 1 piloot met een topsportstatuut, aan de UCI wereldbekerwedstrijd in Oostende deel. Onder hen ook twee West-Vlamingen: Marvin Odent (MH3) uit Hollebeke bij Ieper en Lennert Vanlathem (MC1) uit Oostduinkerke. Beiden van G-sport Vlaanderen.

Odent hoopte op een goede prestatie om een ticket voor het WK of de Paralympische Spelen te bemachtigen. Hij kreeg echter materiaalpech tijdens het tijdrijden, zijn favoriete onderdeel. In de wegrit zaterdag eindigde hij als veertiende. Over twee weken krijgt hij een nieuwe kans in Italië, in Maniago van 16 tot en met 18 mei. Daarvoor neemt hij deel aan ParaPanne, de para-cycling race days in De Panne.

De handbiker is ambitieus en hoopt ook te kunnen meedoen aan het WK dat volgend jaar in Ronse wordt georganiseerd.

Op de wegrit van 70 kilometer was er de deelname van Lennert Vanlathem. Hij finishte als zevende. In de tijdrit van 10 kilometer werd hij tiende. Zijn doel is nog niet echt Parijs, hij mikt eerder op de Spelen van 2028 in Los Angeles.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier