Amazone An-Sofie Coevoet nam deel aan WK eventing: “24 op 7 bezig met de paarden”

“Ondanks de moordende concurrentie heeft Skylight uitstekend gepresteerd”, zegt An-Sofie Coevoet. © foto Victor Krijt
Redactie KW

Amazone An-Sofie Coevoet bekroonde vorige week haar harde werk met een selectie voor het wereldkampioenschap eventing in Le Lion D’Angers. Met haar paard Skylight verdedigde ze er de nationale kleuren in aanwezigheid van de absolute wereldtop en het oog van 100.000 toeschouwers.

Het Mondial du Lion is een begrip in de eventingsport, een discipline in de paardensport die dressuur, jumping en crosscountry combineert. Zie het als een triatlon voor zowel paard als ruiter. Dit jaar mocht An-Sofie Coevoet uit Krombeke voor de tweede keer in haar carrière deelnemen aan het prestigieuze evenement, als een van drie leden in de nationale selectie. Vijf jaar geleden zette ze er al een mooie prestatie neer met haard paard Chivas. Ditmaal trad ze aan met de zesjarige merrie Skylight, net als Chivas een eigen fokproduct van de familie Coevoet. “Het was best een moeilijke wedstrijd”, geeft Coevoet toe. “De absolute wereldtop was aanwezig. Door de specifieke kwalificatiemethodes in onze sport komen verschillende niveaus tegenover elkaar te staan. Zo stond ik afgelopen weekend langs de olympische kampioene van Tokio. Ondanks die moordende concurrentie heeft Skylight uitstekend gepresteerd. Ze bewees nog maar eens dat ze veel in haar mars heeft.”

De Olympische Spelen? Dat is een wilde droom

Naast de uitslag is de deelname een bekroning op zich voor het werk die Coevoet investeert in haar sport. “Met deze tweede deelname bewijzen we dat we met de goede lijn aan het werk zijn. Sinds mijn laatste WK ben ik ook veel gegroeid. Ik leefde nu anders toe naar dit evenement. Ook mijn aanpak ter plekke was anders. Met de vele media-aandacht en het talrijke publiek blijft het een aanpassing voor zowel paard als ruiter, maar we kunnen zeker tevreden terugblikken.”

Vijfsterrenniveau

Uitschieter was de crosscountry, de specialiteit van Coevoet, waarin ze foutloos bleef. “Nochtans was het een uitdagend parcours. Je moet ook kunnen rekenen op een paard dat niet bang is en meedenkt tijdens de oefening. De ervaring die ik met Skylight opdoe helpt ons om de lat steeds hoger te leggen.” Hoe hoog wil ze die lat dan wel leggen? “Momenteel behoor ik op internationaal niveau tot het viersterrenniveau. Op termijn wil ik doorgroeien naar het vijfsterrenniveau, de topdivisie. Als ik wild mag dromen, zie ik een deelname aan de Olympische Spelen als de ultieme bekroning van ons werk. Op korte termijn ligt de focus nu op het volgende WK, ditmaal voor 7-jarige paarden. Iedereen met een mooi palmares heeft daaraan deelgenomen. Mijn paard zal zeker ook nog groeien dus het moet een doel zijn om me volgend jaar opnieuw te kwalificeren.”

Hippotherapie

Dat het seizoen er voor dit jaar op zit, wil niet zeggen dat Coevoet aan rust toe is. “Tijdens het seizoen heb ik vrijwel iedere week competitie. Vaak is dat twee- tot driemaal per maand in het buitenland. Gedurende de winter werken we dan met de paarden aan een nieuwe opleidingsperiode en nemen we ook deel aan dressuur- en jumpingevenementen. Niet alleen ben ik dus weinig thuis, het vraagt ook veel op budgettair niveau. Van mijn sport alleen kan ik niet leven. Daarom geef ik ook sessies en clinics voor alle disciplines die ik in de eventing beoefen. Dit jaar heb ik ook een hippotherapeutisch centrum opgericht. Dat was eigenlijk mijn droom”, glundert ze “Mijn sport combineren met een centrum voor welzijn. We hebben thuis een boerderij omgebouwd tot paardenfaciliteiten. We hebben zowel een piste voor hippo als voor sport, wat voor een unieke combinatie zorgt van sport en welzijn. Doordat ik vaak in het buitenland ben, heb ik een collega die de therapeutische sessies voor haar rekening neemt. Ik hou me bezig met het overkoepelende werk en spring bij waar ik kan.”

Familiegebeuren

Om haar droom te realiseren, liet ze niets aan het toeval over. “Ik heb stages in Engeland en Australië gevolgd. Naar mijn ervaring hinkt België wat achterop in dit vakgebied. Ik wil staan voor een onderbouwd centrum met een betrouwbare basis en een uitgebreide kennis die rust op wetenschappelijk bewezen methodes. In België zag ik dat nog te weinig. De paarden zijn deel van onze familie en dus willen we ook hen in de best mogelijke omstandigheden in dit project betrekken.”

Dat familie een belangrijke rol speelt in het verhaal van An-Sofie Coevoet, is een understatement. “Alles wat we hier doen, is in familiegebeuren. Een heel uit de hand gelopen hobby”, lacht ze. “Mijn vader was een fervent liefhebber van paarden en is ook fokker. Die liefde voor de fokkerij heb ik meegekregen. Paarden zijn een manier van leven, dat beseffen we allemaal binnen ons gezin. Iedereen leeft hier 24 op 7 voor de paarden en we kunnen ons ook geen dag meer inbeelden dat het niet zo zou zijn.”

Leeftijd: 33 jaar.

Woonplaats: Krombeke.

Aantal deelgenomen events: 57.

Niveau: viersterrenamazone.

Favoriete onderdeel: Crosscountry.

Paard: Skylight.

Beroep: Lesgeefster Eventing en oprichtster van het hippotherapeutisch centrum Silver Linings waar therapievormen aangeboden worden met het paard als hulpmiddel in de begeleiding en/of behandeling.