Verzet tegen mogelijke verhuizing kanton Tielt in hervormingsplan minister De Clerck

Redactie KW

De herschikking van gerechtelijke arrondissementen door minister De Clerck lokt weerstand uit. Ook in onze provincie. De Tieltse advocaat Paul Bekaert, die in persoonlijke naam en niet als stafhouder van de Brugse balie spreekt, vindt het niet kunnen dat het kanton Tielt verhuist van Brugge naar Kortrijk. De Veurnse balie vindt een fusie van Veurne met Brugge wel kunnen.

De minister van Justitie heeft voor de vakantie zijn hervormingsplan aan het kernkabinet voorgesteld. Het plan werd daar niet op applaus onthaald. Er kwam onder meer fel verzet van de PS. In dat plan werd voor onze provincie voorgesteld om de vier gerechtelijke arrondissementen te herleiden tot twee : Kortrijk-Ieper en Brugge-Veurne.

Tielt als pasmunt

Volgens Paul Bekaert, Tielts advocaat en stafhouder van de Brugse balie, werd het kanton Tielt bij die herschikking als ‘pasmunt’ gebruikt. „Het nieuwe arrondissement Kortrijk zou kleiner zijn dan Brugge, zodat hij Tielt bij het gerechtelijk arrondissement Kortrijk wil voegen”, zegt advocaat Paul Bekaert.

Kortrijk nog groter

Het oorspronkelijk plan was nog ambitieuzer. De minister wou een fusie Kortrijk-Ieper-Veurne om een zogenoemd grensarrondissement te vormen. „Blijkbaar was dit te hoog gegrepen en stuitte dat op heel wat weerstand. Daarom zou Brugge en Veurne samensmelten en Kortrijk met Ieper. Het gerechtelijk arrondissement Kortrijk zou daar bovenop het kanton Tielt krijgen in plaats van het gerechtelijk arrondissement Veurne.”

Veurnse balie

Ook de Veurnse balie reageerde intussen. Stafhouder Lagrou vindt een samenvoegen van Veurne en Brugge niet noodzakelijk, maar als fusies moeten, dan is Veurne ook gewonnen voor het voorstel Brugge-Veurne.


De volledige reactie van Paul Bekaert, van Joris Lagrou en het commentaar van de krant in Visie van Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 14 augustus 2009 en in De Weekbode, editie Tielt en Het Wekelijks Nieuws, editie Kust.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.