Wevelgemse Jonge Wegweters delen bevindingen over verkeersveiligheid met gemeentebestuur: “Hun insteek verschaft ons andere inzichten”

In samenwerking met het project Jonge Wegweters werden hun bevindingen vrijdag aan de burgemeester en schepenen voorgesteld. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Hoe en vooral waar kan het beter in het verkeer? Het is de vraag waarop leerlingen van het Sint-Pauluscollege in Wevelgem een antwoord hebben proberen te bieden. In samenwerking met het project Jonge Wegweters werden hun bevindingen vrijdag aan de burgemeester en schepenen voorgesteld. “Jongeren bekijken het verkeer op een compleet andere manier, waardoor hun insteek ons andere inzichten verschaft.”

Plannen, studies, wegeniswerken en burgerparticipaties. Het zijn woorden die ieder gemeentebestuur met de regelmaat van de klok voorbij ziet komen, wanneer er over verkeersveiligheid wordt gesproken. “Ieder bestuur gaat altijd volop voor een veiliger verkeer, maar het is inderdaad een feit dat jongeren, vooral dan schoolgaande jongeren op de fiets, dat misschien allemaal op een andere manier ervaren”, aldus burgemeester Jan Seynhaeve.

De burgemeester ontving dan ook, in het bijzijn van enkele schepenen, een delegatie van de Wevelgemse Wegweters. “De leerlingen van de derde graad uit het Sint-Pauluscollege gingen aan de slag met de Jonge Wegweters. Dat is een soort van gereedschapskist waarmee ze pijnpunten kunnen identificeren en meteen ook alternatieven kunnen voorstellen. Sinds september zijn de leerlingen hiermee aan de slag en de resultaten van hun studie hebben ze vandaag voorgesteld.”

Zes punten

Tijdens die voorstelling werden zes punten naar voren geschoven, waarvan enkelen de wenkbrauwen bij de bestuursleden lieten fronsen. “Jullie hebben al heel wat gedaan om het voor de fietsers veiliger te maken”, klonk het bij de leerlingen. “Fietsstraten, bordjes en trajecten? Die helpen inderdaad. Al moeten we ook toegeven dat we, als we naar school fietsen, maar zelden fietsroutes gaan volgen. We willen zo snel mogelijk van en naar school. Een toeristische fietstocht is dan ook niet echt iets waar we mee bezig zijn.”

Bij de voorstellen die aan bod kwamen, waren onder andere het aanleggen van een voetpaduitstulping in de Goudbergstraat ter hoogte van het Cultuurpad en een herinrichting van het kruispunt tussen de Wijnbergstraat en de Roeselarestraat.

Charter

Op het einde van de voorstelling ondertekenden zowel de leerlingen als het bestuur een charter. Hiermee engageren de leerlingen zich als ware ambassadeurs voor een veiliger verkeer en zal het gemeentebestuur dan weer bekijken wat de haalbare opties zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier