Wevelgem verwelkomt ‘Onthardingsfestival’

De ontharding van de Deken Jonckheerestraat is het moment voor de aanleg van een BEO-veld.© SL
De ontharding van de Deken Jonckheerestraat is het moment voor de aanleg van een BEO-veld.© SL
Redactie KW

De Campusomgeving, waarbij de Deken Jonckheerestraat verkeersvrij en onthard wordt, zal het eerste onderdeel zijn van het masterplan voor Wevelgem centrum dat wordt uitgevoerd. De officiële start is gepland op 1 mei met een ‘Onthardingsfestival’, ook over een BEO-veld wordt nagedacht.

Tijdens de gemeenteraadscommissie “Masterplan Wevelgem Centrum’ presenteerde Leiedal deze week uitgebreid de stand van zaken. Bij het ontwerp van dat masterplan komt heel wat kijken, het is duidelijk dat het gemeentebestuur voluit voor een ingrijpende aanpak kiest. Hoe moet Wevelgem er uitzien binnen tien jaar? Dat is de vraag die de gemeente zich nu stelt. Een ding is zeker, het zal groener en verkeersluwer zijn. Gebouwen dienen te verdwijnen, erfpachten staan op de helling, situaties die al decennia lang bestaan zullen veranderen.

Er zijn heel wat partijen die baat hebben bij dit reusachtig project. In dialoog gaan met al die actoren, is wat Leiedal en het gemeentebestuur het afgelopen jaar gedaan hebben. Met de buurtbewoners, de vele scholen, het woonzorgcentrum, de eigenaars en gebruikers van de jeugdlokalen. Wat met de vrijgekomen ruimte zal gebeuren eens het zwembad en de sporthal wordt afgebroken, is nog niet duidelijk. Dat er een nieuwe sporthal komt in de Hoogstraat was wel al beslist. De projectleiders van Leiedal stelden een ontwerp voor waarbij GBS De Hoogstraat groener wordt, waarbij alle kleuterklassen direct op de grotere speelplaats aansluiten en er een herschikking komt van de ruimtes.

Onthardingsfestival

De Campusomgeving is het onderdeel van het masterplan dat al het verst gevorderd is. De Vlaamse regering kende een subsidie van 250.000 euro toe voor het ontharden van de Deken Jonckheerestraat, op voorwaarde dat dit uitgevoerd zou zijn binnen de drie jaar, nu vastgesteld op halfweg 2023. Het toekennen van de subsidie hield in dat de gemeente twee jaar voordien ‘feestelijk’ de start van het project moet voorstellen. Dat gebeurt op 1 mei. Binnen anderhalve maand kan er helaas geen sprake zijn van een echt feest, toch komt er een onthardingsfestival waarbij brede ruchtbaarheid wordt gegeven aan de start van dit – ook voor Vlaanderen – uniek project.

Eerder was er al geopperd om een warmtenet onder de ontharde weg aan te leggen. Dat kon dan energie leveren aan de scholen, OCMW en woonzorgcentra.

Via Leiedal biedt er zich nu ook de opportuniteit aan om een BEO-veld onder de Deken Jonckheerestraat aan te leggen. BEO staat voor ‘boorgaten energie opslag’. Het is gebaseerd op aardwarmte die zorgt voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. Via een gesloten circuit van fijne buizen gevuld met water, dat diep in de bodem loopt, wordt warmte uit de ondergrond gehaald. In de zomer is de bodem dan weer koeler dan bovengronds. Voor een woning heb je één of twee boorgaten nodig, voor een ruimer project een heel pak, een veld. Via een Europees project kan Leiedal een beperkt aantal BEO-velden subsidiëren.

Klimaatvriendelijke pionier

Alles hangt af van de Europese subsidie die Leiedal al da niet binnenhaalt en dit in het masterplan investeert. Het zou niet alleen een enorme boost zijn voor de ontwikkeling van campus Noord, de energie zou in eerste instantie naar de actoren uit de omgeving gaan, het zou Wevelgem ook op de Vlaamse kaart zetten als pionier van nieuwe, klimaatvriendelijke technologieën.

(SL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier