Rioolwerken Zwevegemstraat in Otegem starten ten vroegste in 2026

De bewoners konden op de plannen zien hoe de straat zal veranderen. De werken zijn echter nog niet voor meteen. © geert vanhessche
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

De inwoners van de Zwevegemstraat in Otegem en de aanpalende straten werden uitgenodigd op een infomarkt rond de geplande rioleringswerken in hun straat.

Het is de bedoeling om de riolering te vernieuwen vanaf de Wulfsberg tot in het centrum van Otegem. Daarna zal de straat volledig heraangelegd worden. Mensen van de gemeente, het studiebureau en Aquafin waren in het Gemeentepunt aanwezig om er de nodige info te verschaffen. De meterslange plannen werden er letterlijk en figuurlijk uitgerold zodat de bewoners konden bekijken hoe de straat er na de werken zal uitzien en wat er precies zal gebeuren.

Afvalwater zuiveren

Het project rond de afkoppelingswerken Zwevegemstraat heeft verschillende doelstellingen. “Vooreerst willen we het vuilwater en het regenwater van elkaar scheiden. Dit heeft als voordeel dat we optimaal het afvalwater terug kunnen zuiveren en ook dat er geen rioolwater meer in de waterlopen terecht komt. Anderzijds hebben de werken ook tot doel om ruimte te creëren voor water om zo overlast tegen te gaan. We willen ook dat hemelwater kan infiltreren of gebufferd worden op openbaar domein”, konden we er vernemen.

“We willen ook dat hemelwater kan infiltreren of gebufferd worden op openbaar domein”

De gemeente wil van de ingrijpende werken gebruik maken om de Zwevegemstraat en delen van de aansluitende straten te vernieuwen. Hierbij denkt men aan een veilige weginrichting, conforme veilige fietspaden en vergroening van het projectgebied. Zo voorzien de plannen afzonderlijke fietspaden aan weeszijden van de weg.

De plannen werden over het algemeen goed onthaald door de bewoners, al merkten sommigen wel op dat door de aanleg van de gescheiden fietspaden de parkeerplaatsen voor hun woning zullen verdwijnen.

3,5 miljoen euro

De werken zijn nog niet voor morgen. Nu de plannen zo goed als klaar zijn, wil men tegen eind dit jaar de nodige vergunningen aanvragen. Na het verkrijgen hiervan moet nog de aanbesteding gebeuren. Het zal dus minstens tot begin 2026 duren eer de werken opgestart worden. De kostprijs bedraagt meer dan 3.5 miljoen euro waarvan ruim 2 miljoen ten laste van de gemeente.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier