Koekelare geeft fiat voor ‘grootste wegenproject ooit’ met prijskaartje van 9 miljoen euro
De Koekelaarse gemeenteraad keurde het dossier voor de vernieuwing van een deel van de Oostmeetstraat, de Catstraat en de Lekestraat unaniem goed. Naast het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel is een ander belangrijk doel van het project het tot stand brengen van een veilige fietsverbinding tussen het centrum van Koekelare en de grens met Leke. Het is naar verluidt het grootste wegenisproject ooit in de gemeente. Het kostenplaatje wordt op bijna 9 miljoen euro geraamd.
“
“Het ganse traject krijgt een gescheiden rioleringsstelsel”, weet burgemeester Patrick Lansens (Vooruit). “Om een veilige fietsverbinding te realiseren tussen het centrum van Koekelare en de grens met Leke worden aan beide zijden van de weg aanliggende verhoogde eenrichtingsfietspaden in asfalt aangelegd in dezelfde kleur als de rijweg. In het centrum van De Mokker is onvoldoende plaats om fietspaden aan beide zijden aan te leggen samen met parkeerplaatsen en voldoende brede voetpaden. Er wordt daar geopteerd voor gemengd verkeer waarbij de fietsers op de rijweg rijden, maar er worden wel fietssuggestiestroken van 1,90 m in een okerkleurige coating aangebracht. Met die inrichting willen we van De Mokker meer een kern maken en minder een loutere doortocht. Heel belangrijk voor de zwakke weggebruiker is dat de volledige doortocht van De Mokker een uniforme maximumsnelheid van 50 kilometer krijgt. Er komt ook een tonnagebeperking vanaf het kruispunt De Pluim zodat het vrachtverkeer richting Leke-Diksmuide niet langer door de kern van De Mokker passeert.”
“De nieuwe rijweg wordt aangelegd in grijze asfalt”, gaat schepen van openbare werken Dirk Ampoorter (Vooruit) verder. “De weg heeft nu verschillende stukken met kaarsrechte tracés en brede verhardingen, met overdreven snelheid tot gevolg. Daarom worden op verschillende plaatsen asverschuivingen aangebracht. Alle bovengrondse nutsleidingen zullen ondergronds gebracht worden. Er wordt ook gezorgd voor nieuwe verlichtingspalen met LED-armaturen.”
“Het dossier wordt op 23 september voorgelegd aan de provincieraad”, weet burgemeester Lansens. “Eens ook daar goedgekeurd wordt de openbare aanbesteding opgestart. We hopen de werken te kunnen starten in het voorjaar van 2022. De totale uitvoeringstermijn wordt op een kleine 2 jaar geschat. De totale kostprijs wordt op 8.728.095 euro geraamd, BTW inbegrepen. Het gemeentelijk aandeel wordt op 2.842.927 euro geraamd. De rest van de som wordt door de provincie en riool- en netwerkbeheerder Fluvius opgehoest.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier