Op acht dagen tijd: zowel Haverhof in Kachtem (20 september) als Melkmarkt (28 september) officieel geopend

Op de Melkmart werd ingezet op ontharding, het Haverhof kreeg een nieuw speelplein.

Schepen Caroline Maertens (N-VA) houdt via de sociale media de bewoners van Izegem op de hoogte van de voortgang van de werken, maar nu zijn er twee grote projecten die ook officieel geopend kunnen worden. Vanavond is het de beurt aan het Haverhof op de gelijknamige wijk in Kachtem, volgende week zaterdag opent de Melkmarkt. Op de feestelijke openingen zijn enkel de bewoners of omwonenden uitgenodigd. “Maar voor beide is er behoorlijk wat belangstelling, telkens zowat 100 inschrijvingen.”

Op het Haverhof werd het gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. “Er was daar grote wateroverlast in het verleden en er werd een buffer aangelegd om de druk op de Mandel te verminderen. De buffer ligt aan de Haverhuisstraat om die problemen op te lossen en in het Groentje is de Walbeek opnieuw opengelegd. Er werd dus ruimte gegeven aan het water en meteen bescherming van de woonwijk. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om de wijk klimaatrobuuster te maken. Ook werd de breedte van de wegenis terug gebracht op een wijkniveau waardoor de snelheid teruggedrongen wordt. Ook werd het speelplein volledig vernieuwd.”

“De werken aan de Melkmarkt zijn gestart als verfraaiing van het pleintje met de bedoeling de mooie Vredesboom opnieuw ruimte te geven. De boom werd geplant in 1920 en is erkend erfgoed als landschappelijk element. Door de vele verharding er weg te nemen moet het er aangenamer vertoeven is. Om de beleving te vergroten werd het pleintje verkeersluw gemaakt, enkel nog doorgaand verkeer voor de hulpdiensten. Om alles bereikbaar te houden werd de Nieuwstraat daarvoor gedraaid. Er is heel wat groene ruimte bij gecreëerd, vooral gras om ook nog activiteiten te kunnen laten doorgaan. Er komen ook nog extra bomen aan de randen en beplanting. Er zijn zitelementen geplaatst en er zijn ook vuilnisbakken voorzien. Er is ook extra terrasruimte voor de horecazaken. In overleg met hen werd gestreefd naar een maximaal terras. En er worden momenteel 20.000 nieuwe ledlampjes in de boom gehangen.”

Maar hoe blikt de schepen nu terug op het verloop van de werken. “Eigenlijk zijn die al bij al goed verkopen. In het Haverhof werkten we in diverse fases om de bereikbaarheid te blijven garanderen, daardoor werde die ook over een langere tijd gespreid. De werken aan de Melkmarkt gebeurden pal in het centrum wat niet altijd evident is. Maar de bewoners van het pleintje zijn daar heel enthousiast.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier