Ook Stefaan Vandecasteele blij met vernieuwde Bergstraat: “Mooiste laan van Kortrijk”

Stefaan Vandecasteele © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Op 3 juli werd de vernieuwde Knokstraat en Bergstraat terug opengesteld voor verkeer en werden de straten feestelijk geopend met de buurt. Buiten enkele handelaars die zich verder niet wilden uitspreken, reageert de buurt positief. “Dit was ook nodig voor de verkeersveiligheid in Aalbeke”, zegt vierde generatie zaakvoerder Stefaan van Vandecasteele Houtimport.

Vandecasteele Houtimport werd in 1883 opgericht door Louis Vandecasteele en bestond uit een houtatelier en een wagenmakerij. Na vier generaties is het Aalbeekse bedrijf intussen uitgegroeid tot dé toonaangevende leverancier van hout. “Mijn vader Urbain was een visionair en heeft 45 jaar geleden nog de bomenrij naar Rollegem met platanen geplaatst. De mooiste laan van Kortrijk”, vertelt Stefaan. “We zijn zeer tevreden met het resultaat. Het is ook in het belang voor de veiligheid in Aalbeke; De bomenrij scheidt bijvoorbeeld het fietspad van de weg. We hebben een goede samenwerking genoten met Stad Kortrijk en Aannemingen Penninck uit Roeselare.”

“Mijn vader Urbain was een visionair en heeft 45 jaar geleden nog de bomenrij naar Rollegem met platanen geplaatst” – Stefaan Vandecasteele

De Knokstraat werd heringericht als éénrichtingsstraat. “Deze straat werd opgewaardeerd tot een aangename, verkeersveilige en lokale weg. Door te voorzien in bredere voetpaden, afwisselende parkeerstroken en groenzones met bomen verhogen we de leefbaarheid en de verkeersveiligheid en wordt de Knokstraat onderdeel van de reeds heraangelegde dorpskern”, zegt Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken.

Anne (tweede van links) met enkele buurtbewoners tijdens de opening
Anne (tweede van links) met enkele buurtbewoners tijdens de opening © MD

Anne Van Slambrouck woont wat verderop in de Luingnestraat. Gisteren nam ze tevreden een kijkje in de Knokstraat. “Het open groen is mooi. Het creëert meer ruimtegevoel en kan dus misschien ingezet worden voor activiteiten en de buurt samenbrengen. In het begin kijkt iedereen natuurlijk wat op tegen de werken en omleidingen, maar je merkt dat de stad op veel vlakken inspanningen doet om Kortrijk beter te maken. Bepaalde plaatsen waar er tijdens de werken eenrichtingsverkeer gold, mogen voor mij gerust blijven zoals de Zevekotestraat. Het is toch te smal en één van de twee wagens moest stevig achteruit steken om de ander te laten passeren.”

“In het begin kijkt iedereen natuurlijk wat op tegen de werken en omleidingen, maar je merkt dat de stad op veel vlakken inspanningen doet om Kortrijk beter te maken” – Anne Van Slambrouck

Peter Denuce woont in de Zevekotestraat, maar ziet het verkeer liever in de andere richting uitgaan. “Het is een sluipweg voor de industriezone in Moeskroen. In de bocht staan drie paaltjes op mijn eigendom die steeds kapot worden gereden en dus ook mijn borduren. De paaltjes wil de stad nu vervangen door flexpalen, maar dat lijkt me geen oplossing.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier