Herstel jaagpad Stavele-Beveren-Roesbrugge gestart, maar protest stadsbestuur Poperinge betekent wellicht vertraging
De vernieuwing van het veelbesproken jaagpad tussen Roesbrugge en Stavele is gestart. Elf bruggetjes worden vervangen en het pad zelf wordt heraangelegd. Er speelt wel nog 1 belangrijk obstakel: Poperinge tekende bij de raad voor vergunningsbetwisting beroep aan en tot zolang die zaak niet is uitgeklaard, wil de aannemer enkel de bruggetjes vernieuwen.
Het stuk jaagpad langs de IJzer dat van Stavele via Beveren naar Roesbrugge loopt, is een dienstweg voor het onderhoud van de waterloop en laat als nevenactiviteit recreatie toe. Het pad is momenteel moeilijk toegankelijk. Eigenaar De Vlaamse Waterweg en de provincie West-Vlaanderen kwamen overeen om het te herstellen en na uitvoering van de werken zal het provinciebestuur het onderhoud overnemen. De werken worden op 1,45 miljoen euro geraamd, een groot bedrag waarvan de provincie 250.000 euro bijdraagt voor de overrijdbare bruggetjes.
“In de toekomst zal het pad 1,25 meter breed zijn”, zegt Geert Weymeis van De Vlaamse Waterweg. “Dat is iets smaller dan op heden, maar een smalle strook in grindgazon naast het eigenlijke pad van kalksteenslag maakt dat het ultiem in z’n totaliteit breder zal zijn. Die strook grindgazon moet toelaten om voor inspecties en werken van onderhoud ook een voertuig of kraantje op het pad te laten rijden.
Bezwaar
Aannemer Braet is deze week begonnen met het vernieuwen van de bruggetjes. Maar een startdatum voor de werken aan het jaagpad zelf laat voor onbepaalde duur op zich wachten. Het stadsbestuur van Poperinge tekende immers beroep aan tegen die vergunning.
“Wij uiten bezwaar tegen het feit dat op dit traject fietsers niet toegelaten worden”, reageert burgemeester Christof Dejaegher van Poperinge. “Er ligt 2.000 kilometer jaagpad en overal mag er gewandeld én gefietst worden, behalve hier. ‘Fietsers zullen de natuur verstoren’, is het oordeel van Natuur & Bos en het departement Omgeving heeft die redenering gevolgd. En dat terwijl dit niet eens beschermd natuurgebied is! Fietsen is milieuvriendelijk en gezond. Wij vinden het overbodig en onbegrijpelijk dat dit hier verboden wordt.”
Burgemeester Liefooghe van Alveringem deelt deze mening, maar zijn schepencollege ging niet in beroep.
Oplossing
Een uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwisting over dat beroep kan anderhalf jaar op zich laten wachten. “Hopelijk laat Poperinge zijn beroep alsnog vallen, zodat de werken kunnen starten”, zegt Geert Weymeis van De Waterweg. “Wij zoeken actief mee naar een oplossing waarin alle partijen zich kunnen vinden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier