Heraangelegde Schooldreef op tijd klaar en officieel geopend: “Groen, water en ontmoeting”

De Schooldreef werd feestelijk geopend tijdens Oostkamp kermis. © GST
Geert Stubbe
Geert Stubbe Medewerker KW

Zaterdag 3 augustus werd de heraangelegde Schooldreef in Oostkamp tijdens de kermis officieel geopend, zodat iedereen kon meegenieten van het openingsfeest. De laatste afwerkingen, inclusief de rustplek met water en groen, gebeuren na het bouwverlof.

De herinrichting van de Schooldreef is zo goed als klaar. Met deze grondige vernieuwing zet de gemeente Oostkamp een toekomstbestendige centrumstraat op de kaart. Er is aandacht voor groen, water, ontmoeting en gezelligheid. De hele straat kreeg ook een nieuwe riolering met scheiding van regen- en afvalwater. De afwezigheid van drempels zorgt voor een goeie toegankelijkheid. Dit alles gebeurde in combinatie met een goede bereikbaarheid van het centrum, door de gratis publieke ondergrondse parking in samenwerking met het private bouwproject op de hoek van de Schooldreef en de Kortrijksestraat. Zo is het een (be)leefstraat geworden, waar ook kunst een plaats kreeg.

“Toekomstbestendige straat met ruimte voor gezelligheid en groen” – Bram Gheysen

“Weet je nog hoe deze straat er voordien uitzag”, vroeg Unizo voorzitter Bram Gheysen, zelf bewoner van de Schooldreef, aan de aanwezigen en hij haalde een kleine kasseisteen boven. “Juist, een straat met stenen en veel auto’s, geen aangename straat. Het leek één grote parking. En kijk wat ze nu geworden is: een toekomstbestendige en gezellige straat. Ik wil dan ook iedereen bedanken die aan dit project heeft meegewerkt: inwoners, aannemers en het bestuur.”

Duurzaam

De schooldreef bestaat nu uit twee delen. Een gezellig autovrij plein met een horecaterras, waar ruimte is voor evenementen, ontmoetingen, winkelen en kuieren. Het straatgedeelte werd ingericht als woonerf met een sterk parkgevoel. Het groen dat zorgt voor extra zuurstof en afkoeling, en de ruimte voor waterinsijpeling zijn een antwoord op de klimaatverandering en bieden tegelijk een kwalitatieve ruimte voor bewoners en bezoekers. Er werd maar liefst 1.600 m2 onthard. Er werd gekozen voor boom- en plantensoorten die vrij goed om kunnen met langere natte of droge perioden. Een aantal plaatsen is ook dieper ingericht om water tijdelijk te kunnen bufferen, zoals een wadi. De keuze voor de betonnen rijloper en de betonnen tegels is eveneens een belangrijk duurzaam aspect. Niet alleen gaat beton langer mee, het weerkaatst ook beter de warmte dan asfalt en gaat zo de opwarming van de straat tegen. De kostprijs van beton ligt ook veel lager dan bijvoorbeeld natuursteen, die vaak gebruikt wordt in stadscentra. De aangelegde weg dient ook als toegangsweg naar de ondergrondse parking. De twee bovenste verdiepingen van de ondergrondse parking worden publiek beschikbaar gesteld. De gemeente heeft ze aangekocht. Net als in de rest van het centrum is parkeren in de publieke ondergrondse parking gratis en wordt de parkeerduur beperkt. Voor de ondergrondse parking ligt de maximale parkeertijd op 4 uur. Mensen moeten dus hun blauwe parkeerschijf leggen.

Subsidies

De kostprijs van de heraanleg van de Schooldreef, inclusief rioleringswerken en kunstwerk komt neer op 3.100.000 euro. Voor het project Schooldreef kon de gemeente opdiverse subsidies rekenen. De gemeente tekende in op de subsidieoproep ‘Duurzame bereikbaarheid van de kernen’ en kreeg zo500.000 euro van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Er werd ingetekend op de oproep van de Vlaams Minister van Cultuur voor ‘Kunst in de Publieke Ruimte’, waar de gemeente uiteindelijk kon rekenen op 100.000 euro subsidie voor het kunstwerk. In kader van het project ‘Groen in de stad’, gaf de provincie 60.000 euro voor de groenaanleg.

Tegenkanting

Maar er zijn ook wat tegenkantingen. Geert Vercruysse was misnoegd over de plaats van de ondergrondse parking en stemde resoluut tegen bij alle gemeenteraadbesluiten in verband met de Schooldreef. De Oostkampse N-VA verweet het bestuur een te hoge kostprijs voor wat ze een betonnen weg en wat bloembakken noemen. Ze vinden het ook een gemiste kans dat er geen werk van een Oostkampse kunstenaar schittert op het plein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier