Centrumbrug Izegem deze middag open voor het autoverkeer: “Er passeerden sinds oktober al 200.000 fietsers over”

Schepen Caroline Maertens op de op- en afrit voor fietsers van de Centrumbrug die al een tijdje in gebruik is, straks kan het autoverkeer ook over de brug. De belijning is alvast aangebracht. © a-Frank Meurisse/gf
Wouter Vander Stricht

Vrijdagvoormiddag 14 juni werd de belijning aangebracht op de gerenoveerde Centrumbrug, in de namiddag gaat die open. Toch het gedeelte over het kanaal. De brug- op en afrijden van aan de rotonde in Emelgem of vanuit de Prins Albertlaan kan dus al. Het stuk dat het autoverkeer toelaat op de Korenmarkt uit te komen en zo naar de Grote Markt te rijden, is nog niet af. Maar dat zou op korte termijn in orde moeten zijn. Zondag 23 juni is er tussen 11 en 13 uur de feestelijke opening van de Centrumbrug.

De Centrumbrug opent deze namiddag opnieuw voor alle verkeer. “Momenteel wordt de belijning aangebracht. Van zodra dat gebeurd is, kan de brug opnieuw open. De fietshelling die vanop de Noordkaai/Dam aantakt op de Centrumbrug opent eind volgende week, nadat de leuning en vangrail is bevestigd. De brug over de spoorweg, richting Korenmarkt, blijft voorlopig nog even gesloten voor werken aan de brugdekvoegen. Er zijn daar wat technische problemen geweest, die men eerst nog moet oplossen. Een exacte timing kunnen we daar niet op kleven, maar dat zou normaal niet veel problemen mogen geven. Maar vanaf deze middag kunnen automobilisten de brug op- en afrijden in de Prins Albertlaan en vanop de rotonde beneden de brug”, zegt Schepen van Openbare Werken Caroline Maertens.

Fietsers en voetgangers gescheiden van autoverkeer

De centrumbrug was sinds 2 april 2023 afgesloten voor dringende renovatiewerken in opdracht van de Vlaamse Waterweg. De stad koos ervoor om de brug in één beweging veiliger te maken door fietsers en voetgangers volledig te scheiden van autoverkeer. “De werken hebben iets langer aangesleept, maar we kregen dan ook af te rekenen met bakken regen. Maar sinds oktober is de brug al open voor het fietsverkeer, we konden zo al meten dat in die periode al 200.000 fietsers over de brug zijn gereden. En daar doen we het voor.”

Zondag 23 juni van 11 tot 13 uur: feestelijke opening van de Centrum in Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier