Buurtbewoners trekken opnieuw aan de alarmbel: “Na 15 jaar is de Aartrijksestraat nog steeds een Bibberstraat”
Enkele buurtbewoners van de Aartrijksestraat zijn het grondig beu. Vijftien jaar geleden klaagden ze al over hun ‘Bibberstraat’ en anno 2021 is er nog niets veranderd. “Integendeel, het is alleen maar erger geworden”, klinkt het bij monde van buurtbewoner Johan Lingier.
“Gedumpt beekafval, afgebroken en kapotte verkeerspaaltjes, een afgekalfde grasberm, weggezakte kasseien tussen het fietspad en de autoweg, talrijke gaten en bulten in het wegdek,… Rijden over de Aartrijksestraat is als het ware een hindernissenparcours. Welk vak heeft geen put? Welk vak heeft geen bult? Misschien is het veel eenvoudiger om enkel de intacte betonplaten te tellen”, zucht Johan Lingier.
Putten en bulten
Meerdere buurtbewoners delen zijn mening. In 2005 vroegen de bewoners al aan het gemeentebestuur om dringend iets te doen aan hun straat. “We stelden toen en nog steeds vast dat er in onze straat veel te snel gereden wordt. Het zwaar, doorgaand verkeer gebruikt onze straat en Aartrijke-dorp als sluiproute richting de oprit van de autosnelweg in Torhout. Ook het onderhoud, het herstel en de vernieuwing van onze straat blijft uit. Twee jaar geleden werden van de putten bulten gemaakt tot aan huisnummer 160 en vorige maand werd hetzelfde gedaan van de grens met Torhout tot aan huisnummer 180. Vorige week nog werd een put hersteld ter hoogte van Amalya. Die is ondertussen opnieuw een… put geworden.”
Het zit Lingier ook hoog dat politici allerlei beloftes doen, maar die niet nakomen. “Hoeveel jaren moeten wij nog vragen om een veilige woonbuurt? We worden gewoonweg genegeerd. Is dat beleid voeren, een hele straat en bij uitbreiding een heel dorp in de steek laten? Je kunt een gesplitste afvoer van afval- en hemelwater toch niet blijven gebruiken als een excuus”, foetert hij.
De putten worden hersteld tot… bulten
De Aartrijkenaar zit niet stil, het is hem menens. “Alle inwoners vanaf de Aartrijksestraat 85
Zoals Ruddervoorde?
“Wanneer mogen we een vernieuwde Aartrijksestraat inrijden? Waarom kan Ruddervoorde wél zwaar verkeer mijden in de dorpskern door middel van een bestraffend camerabeleid en wij hier niet?”, vraagt Johan Lingier zich luidop af.
Bevoegd schepen Peter Haesaert (CD&V) reageert: “Op termijn moet de Aartrijksestraat een gescheiden riolering krijgen. Een deel van de straat is zelf nog niet aangesloten op de waterzuiveringsinstallatie en een deel van de DWA (inhoud van een riolering bij droog weer, red.) loopt nu in de grachten richting de beek. Op dat moment wordt de wegenis automatisch volledig vernieuwd. Deze legislatuur is hier niets voor voorzien in het meerjarenprogramma. We rekenen voor dergelijke werken op subsidies. Er zijn nog straten in Zedelgem die een gescheiden riolering nodig hebben, we kiezen om de meest slechte straten eerst aan te pakken. Op termijn komt er dus zeker een kwalitatief wegdek in de Aartrijksestraat, maar we kunnen nu de wegenis niet vernieuwen en die over enkele jaren opnieuw openbreken om de riolering te vervangen. Zeer slechte stukken of overgangen vervangen we uiteraard wel.”
Tonnagebeperking
En wat met het zwaar verkeer? “In de komende tijd wordt in samenspraak met de aanliggende gemeentes een zonaal tonnageverbod ingevoerd op ons grondgebied. We streven ernaar om ook voor de Aartrijksestraat dit toe te passen zodat de doorgang vanaf het rondpunt tot de Brugsestraat een tonnageverbod krijgt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier