Vijf procent bestuurders onder invloed tijdens Verkeersveilige Nachten
Tijdens verscherpte politiecontroles in het kader van de Verkeersveilige Nachten in West-Vlaanderen reed 5,1 procent van de bijna 3.000 gecontroleerde bestuurders onder invloed. Dat cijfers ligt 0,3 procentpunt hoger dan vorig jaar. Ook het aantal snelheidsovertreders ging opnieuw de lucht in.
Met de Verkeersveilige Nachten geeft West-Vlaanderen op initiatief van provinciegouverneur Carl Decaluwé de aftrap van de BOB-campagne. Het is al de negentiende keer dat er een Verkeersveilige Nacht werd georganiseerd. Sinds vorig jaar is deze actie uitgebreid naar twee nachten.
De resultaten ogen niet rooskleurig. Van de 2.998 gecontroleerde bestuurders hadden er 154, of 5,1 procent, te veel gedronken en werden 38 rijbewijzen ingetrokken. Die cijfers liggen hoger dan vorig jaar toen het percentage op 4,8 procent lag en er amper 24 rijbewijzen werden ingetrokken. “De verhoopte trendbreuk bleef ook dit jaar uit ondanks de vele inspanningen van de West-Vlaamse politiediensten. De laatste vijf jaar zijn de cijfers constant. Er is dan ook blijvende nood aan sensibilisering en handhaving om de hardleerse bestuurders te laten inzien dat drinken en sturen niet samengaan”, aldus Decaluwé die twee nachten lang mee de baan op ging.
Nultolerantie
“Er moet een mentaliteitsverandering komen. Dat kan alleen maar als de overtreders het echt voelen. We zullen dus moeten strenger zijn. Misschien is de tijd gekomen voor een verandering in het wetgevend beleid. Ik denk bijvoorbeeld aan een nultolerantie zoals in Scandinavische landen”, aldus Decaluwé die daarmee aanstuurt op een nulpromillebeleid.
In de streek van Roeselare had zelfs 17 procent van de bestuurders teveel op. Ook het aantal snelheidsinbreuken stijgt opnieuw, van 8,9 procent in 2014 tot 13,95 procent dit jaar en ook het aantal personen die rijden onder invloed van drugs blijft nagenoeg hetzelfde. 22 personen moesten een speekseltest afleggen, 36 procent testte positief.
Dit jaar werkten opnieuw alle negentien politiezones mee, goed voor een inzet van 225 politiemensen. Ook de scheepvaartpolitie werd voor de eerste keer ingezet. Met de actie is de BOB-campagne nu volledig ingezet in de provincie West-Vlaanderen. Die loopt nog tot 25 januari.
(Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier