Vier op tien fietsen West-Vlaamse scholieren niet in orde

Redactie KW

Meer dan 40 procent van de fietsen van West-Vlaamse scholieren zijn niet in orde.

Dat blijkt uit een controleactie in het kader van de campagne ‘Veilig fietsen begint met een veilige fiets’, een initiatief van de provincie West-Vlaanderen en gouverneur Carl Decaluwé.

Tussen 1 oktober en 15 november controleerde de politie in samenwerking met lokale preventiediensten en de scholen liefst 19.600 fietsen van leerlingen uit het secundair onderwijs in West-Vlaanderen. De aanwezigheid en de goede werking van fietsverlichting, reflectoren, remmen en de fietsbel werden gecontroleerd. In totaal waren 7.846 fietsen, of ruim 40 procent, niet volledig in orde. Vorig jaar was dat nog 37 procent.

Acht fietsers verongelukt in 2015

Bij ruim een kwart van de gecontroleerde fietsen, namelijk 28 procent, onbrak er zelfs verlichting of was die defect. Een goed werkende verlichting is volgens Decaluwé nochtans van levensbelang. Hij vertelde vorige week nog dat er in de eerste elf maanden van 2015 acht fietsers om het leven kwamen.

Bijna alle politiezones en/of gemeentelijke preventiediensten namen deel aan de preventieve controles. Daarbij werd gewerkt met een ‘fietscontrolekaart’. Daarop staan de belangrijkste verkeersregels voor fietsers en enkele tips, onder andere over fietsverlichting. Er werd ook een checklist met de vereisten voor een reglementaire fiets opgenomen.

De politiediensten controleren de fietsers op de openbare weg. Wie niet in orde is, riskeert een boete, of moet verkeerslessen volgen voor jongeren onder de 16 jaar.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.