Veurne neemt eerste volledig uitgeruste Hoppinpunt in gebruik

Fietskluizen aan Hoppinpunt Berkenlaan bij het station van Veurne. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Vlot openbaar vervoer en basisbereikbaarheid behoren tot de prioriteiten van het Mobiliteitsplan van Stad Veurne. Het lokaal bestuur startte de krokusvakantie met de officiële opening van het allereerste Hoppinpunt dat werd ingericht in de Berkenlaan aan het station.

Het openbaar vervoer toegankelijker maken en vlotter laten verlopen, is ook een belangrijk werkpunt in de klimaatambities die Veurne tegen 2030 vooropstelt met energiezuinige investeringen en maatregelen die de CO2-uitstoot verminderen.

“Duurzaamheid is het achterliggende idee bij de inrichting van Hoppinpunten”, zegt burgemeester Peter Roose. “Minder CO2-uitstoot, je op een vlotte, toegankelijke en ecologisch verantwoorde manier verplaatsen, moeten een vaste waarden worden in onze dagelijkse mobiliteit. Ons eerste Hoppinpunt aan het station is een regionaal exemplaar, en het is meteen het eerste volledig uitgeruste Hoppinpunt van Veurne, waarbij alle modaliteiten aanwezig zijn. Het is een multimodaal knooppunt waar verschillende vervoermiddelen samenkomen en op elkaar zijn afgestemd, zoals trein, bus, deelsystemen zoals fiets en auto … Sinds De Lijn begin dit jaar het nieuwe vervoersplan heeft uitgerold, kan iedereen een beroep doen op de Hoppincentrale om een reis vlot te plannen via een telefoontje naar de Hoppincentrale of via de app op je telefoon.”

Eenvoudig switchen

Reizigers kunnen makkelijk switchen en overstappen van de bus op de trein of een andere bus of hun traject verderzetten met een (deel)fiets. Burgemeester Roose en Pascal Sticker, schepen van Mobiliteit, sommen alle sterke troeven op: “Aan dit eerste Hoppinpunt aan de Berkenlaan is er een ruime fietsenstalling, een aantal individuele fietslockers, ook voor buitenmaatse fietsen. Je kunt er ook de batterij opladen van een elektrische fiets, er is een elektrische fietspomp en een fietsherstelzuil voorzien. Naast een elektrische laadpaal is er ook een pakjesautomaat van Bpost. Omdat er bijzonder veel vraag naar was, is er ook een zelfreinigend toilet geïnstalleerd.”

Fiets- en wandelpad vernieuwen

Burgemeester Roose benadrukt: “Een tweede belangrijk element is dat we met dit Hoppinpunt vanuit de Berkenlaan een tweede gezicht geven aan het station. Ook aan deze kant van het station is parkeergelegenheid, naast de 60 extra parkeerplaatsen aan de overzijde van het spoor. Vlak bij het station staan ook de Donkey-deelfietsen van het Transmobil-project ter beschikking. We maakten van de gelegenheid gebruik om het fiets- en wandelpad tussen de Berkenlaan en de Brugsesteenweg te vernieuwen, met behoud van de oude boom en aandacht voor de groene omgeving. Om het verkeer veiliger te maken, is er ter hoogte van het Mobipunt in de Berkenlaan een wegversmalling gemaakt.”

Paars-groene zuil

“Dan zijn er ook nog de recent gestarte toekomstplannen van De Lijn, met de aanleg van een nieuw busstation, waar reizigers gebruik zullen kunnen maken van het nieuwe flexvervoer, zeg maar een ‘belbus 3.0’. Er worden nieuwe perrons aangelegd en de nieuwe infrastructuur zal ook voorzien in ‘rustplaatsen’ voor reizigers. Dan is er nog een laatste fase te gaan: de heraanleg van de Statieplaats, waarbij ook de rioleringen worden aangepakt. De paars-groene zuil waaraan je een Hoppinpunt herkent en waarop je alle info vindt over de diverse beschikbare vervoermiddelen, wordt heel binnenkort geïnstalleerd. Eerstdaags buigen we ons over het bestek voor twee extra Hoppinpunten in Bulskamp en Houtem.”

Aan dit Mobipunt hangt een kostenplaatje van 461.098,57 euro. Het werd gerealiseerd met steun van VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen Vlaanderen), Europa (103.342 euro) en van de provincie (11.190,93 euro). Stad Veurne liet zich voor dit project begeleiden door adviesbureau Common Ground.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier