Vaste tarieven voor taxiritten vanaf station: “Geen discussies meer met klanten of andere chauffeurs”

Taxichauffeurs reageren tevreden op de nieuwe maatregelen © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Vanaf 18 maart gelden er vaste tarieven van het station naar bestemmingen binnen de R36 en naar az groeninge. Daarnaast wordt het aantal vergunningen taxistandplaatsen aan het station beperkt tot 40 en worden herkenbare stickers geplaatst op alle goedgekeurde en gemachtigde standplaatstaxi’s om transparantie te verhogen. “De sector is hiervoor zelf vragende partij om een eerlijk speelveld te garanderen”, zegt Wouter Allijns, schepen van Economie.

Met recent de aanleg van een nieuwe ondergrondse parking en de opening van de tunnel, de vergroening van het Conservatorium- en Casinoplein die nu bezig is en de start van de tweede fase van het stationsproject ondergaat de stationsbuurt een ware transformatie. Om een kwaliteitsvolle taxiservice te garanderen vanaf het station voerde de gemeenteraad enkele beslissingen door na overleg met de taxisector. Het doel is om de standplaatsen transparanter en gebruiksvriendelijker te maken voor zowel taxichauffeurs als passagiers.

Herkenbare standplaatstaxi’s met vaste tarieven

Op alle goedgekeurde en gemachtigde standplaatstaxi’s werden herkenbare stickers aangebracht om de controle door Politiezone VLAS te vereenvoudigen. Daarnaast worden vaste tarieven ingevoerd voor ritten vanaf het station naar bestemmingen binnen de R36 (€ 10) of az groeninge (€ 15). “Normaal neem je de eerste taxi in de rij voor een vlotte doorstroming, maar klanten gaan vaak op zoek naar de goedkoopste taxi. Sommigen gaan heel erg onder de prijs. Ik vraag me soms af hoe ze de kosten kunnen dekken”, zegt Mimoun Taibi van Taxi Mimo. “Met een vast tarief kunnen we de onderlinge concurrentiestrijd stopzetten en allemaal een correcte prijs aanrekenen. De transparantie staat voor een eerlijke dienstverlening en vermijdt discussies met klanten of chauffeurs”, vult Mohamed Balghou van Taxi Elite aan.

Op alle goedgekeurde en gemachtigde standplaatstaxi’s werden herkenbare stickers aangebracht
Op alle goedgekeurde en gemachtigde standplaatstaxi’s werden herkenbare stickers aangebracht © MD

Beperking van vergunningen standplaatstaxi’s

De taxistandplaatsen aan het station zijn beperkt tot acht plaatsen. Om te vermijden dat het aanbod aan taxi’s – dat nu al concurrentieel is – de vraag overstijgt, wordt het aantal taxi’s dat een vergunning kan aanvragen voor het station beperkt tot 40. “Zodra er plaatsen vrijkomen, worden potentiële taxi-exploitanten op de wachtlijst gecontacteerd om, na het succesvol afleggen van een taxi-examen, een plaats te bemachtigen aan het station van Kortrijk. Dit jaar hebben al 5 nieuwe taxi-exploitanten een plek gekregen aan het station, waardoor we momenteel aan het maximum aantal vergunde taxi’s zitten”, aldus Wouter Allijns.

Op www.kortrijk.be/taxi kan je een overzicht raadplegen van alle Kortrijkse straat- en standplaatstaxi’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier