Vakbond wil nieuwe directeur en vraagt om strafklacht tegen ontslagen parkeerwachters te laten vallen

De zes parkeerwachters werden ontslagen nadat ze een lijst met nummerplaten als ‘reglementair geparkeerd’ aanduiden, terwijl ze niet echt aan het controleren waren.© JVGK
De zes parkeerwachters werden ontslagen nadat ze een lijst met nummerplaten als ‘reglementair geparkeerd’ aanduiden, terwijl ze niet echt aan het controleren waren.© JVGK
Olaf Verhaeghe

In een brief gericht aan het Kortrijkse stadsbestuur heeft de christelijke vakbond ACV Openbare Diensten gevraagd om de strafklacht tegen de zes ontslagen Parko-medewerkers te laten vallen. Vorige week werden de zes parkeerwachters ‘om dringende redenen’ ontslagen bij het parkeerbedrijf.

Zes parkeerwachters van het Kortrijkse parkeerbedrijf Parko verloren begin vorige week hun job. De zes zouden digitale lijsten met nummerplaten laten circuleren om die stelselmatig in te voeren in het systeem. Het ging daarbij om auto’s die als ‘in orde met de parkeerreglementen’ werden aangeduid.

Op die manier wilden de zes laten zien dat ze druk aan het werk waren, terwijl dat eigenlijk niet het geval was. Het Kortrijkse college van burgemeester en schepenen beslisten daarom de Parko-medewerkers ‘om dringende redenen’ te ontslaan, een sanctie die de betrokken parkeerwachters volledig buiten proportie vinden.

Zij krijgen nu de steun van de christelijke vakbond ACV Openbare Diensten. In een opmerkelijke brief aan het schepencollege uit gewestelijk secretaris Joris Vanraes enkele bezorgdheden. “Uiteraard keuren wij elke vorm van bedrog”, zegt hij. “Dat er bij vastgestelde onregelmatigheden maatregelen moeten volgen, spreekt voor zich. Maar dat het stadsbestuur, naast het ontslag van de betrokkenen, ook een strafklacht wegens schriftvervalsing tegen het zestal indiende, is onrustwekkend.”

Zwaard van Damocles

Zo’n strafklacht veronderstelt volgens ACV immers dat iemand op een officieel document een valse bewering formuleert. De vakbond betwist dat het stadsbestuur kan bewijzen dat de geregistreerde nummerplaten op dat moment niet aanwezig waren in de te controleren zone. “Men gaat er nogal vlug van uit dat de registratie een valse bewering zou zijn”, aldus Joris Vanraes.

“De strafklacht kan dan ook als een bijkomende sanctie worden beschouwd, waardoor de straf van het ontslag extra verzwaard wordt. Volgens het Strafwetboek kan iemand die als openbaar ambtenaar tot 15 jaar gevangenisstraf krijgen indien hij veroordeeld wordt voor schriftvervalsing. Dat is een serieus zwaard van Damocles dat boven het hoofd van de betrokkenen en hun gezin hangt en in onze ogen erg overdreven.”

Het ACV roept het stadsbestuur dan ook op om de strafklacht te laten vallen. “De afhandeling van het ontslag zal uiteraard de juiste weg moeten volgen”, aldus Joris Vanraes. “Maar dat is in eerste instantie een zaak van de betrokkenen zelf. Door de strafklacht te laten vallen, wordt deze zaak tot zijn ware proporties herleid.”

Verantwoordelijkheid directeur

Tegelijk wijst het ACV ook met een beschuldigende vinger naar de directie van het Kortrijkse parkeerbedrijf. Volgens de vakbond draagt de directeur een grote verantwoordelijkheid. “Hij is al dik tien jaar op de hoogte van het feit dat de druk op parkeerwachters bijzonder hoog is. Maar hij heeft er jaren niets aan gedaan. Integendeel zelfs”, klinkt het. “Wij zouden het betreuren mocht de directeur zijn handen in onschuld wassen als zes medewerkers toevlucht hebben gezocht tot andere, onwettelijke methoden om onder die druk uit te komen.”

Het ACV Openbare Diensten vraagt dan ook van de vervanging van de Parko-directeur. “De leiding van het parkeerbedrijf moet op heel korte termijn aan iemand met de nodige competenties worden toevertrouwd. De medewerkers verdienen leiding die op een menselijke manier met het personeel om kan gaan”, besluit Joris Vanraes.

De directie van Parko verkiest niet te reageren op de aantijgingen en verwijst naar het stadsbestuur. Bevoegd schepen van Personeel Kelly Detavernier (N-VA) was donderdagvoormiddag nog niet bereikbaar voor commentaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier