Stad zoekt oplossingen om schoolomgevingen veiliger te maken: “Autoverkeer blijft een groot probleem”
“Kinderen moeten veilig naar school kunnen. Dat is een van onze prioriteiten.” Daarom stapt het stadsbestuur mee in een project van de Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde. Samen met de verkeerspolitie, het Agentschap Wegen en Verkeer en de directie van de scholen worden oplossingen gezocht om de schoolomgevingen veilig te maken.
Oostende telt 42 scholen: 27 basisscholen en 15 secundaire scholen. Enkele maanden geleden stapten vijf Oostendse scholen in een project om werk te maken van veiliger schoolomgevingen. Voor de centrumscholen De Groeiboom, ‘t Klein College, Petrus & Pauluscollege en OLVO Kaaistraat werd al een concreet actieplan opgesteld en bepaalde aanpassingen zijn al doorgevoerd. De oversteekplaatsen in de Hendrik Serruyslaan, de Euphrosina Beernaertstraat, op het Vuurkruisenplein en in de Vindictivelaan worden veiliger gemaakt en de zebrapaden aan de schooluitgangen in de Kaaistraat, de Jozef II-straat en de Euphrosina Beernaertstraat worden extra benadrukt met een groene ondergrond. Die laatste wordt ook een fietsstraat. Voor de Sint-Lodewijksschool in de Konterdam komt er een mobiliteitsstudie.
Deze maand stappen zeven nieuwe scholen in het traject. Het gaat om de lagere en secundaire afdeling van het Sint-Andreasinstituut op de Steensedijk en in Stene Dorp, GO! Athena Pegasus, GO! Basisschool Stene, Vrije Basisschool Zandvoorde en GO! Basisschool De Puzzel. Veelal kampen ze met dezelfde problematiek. “De leerlingen van onze lagere school worden heel vaak gebracht door hun ouders”, vertelt directeur Stefaan Coudenys van het Sint-Andreasinstituut. “Dat veroorzaakt een heel drukke schoolomgeving. De leerlingen van de middelbare school komen dan weer grotendeels met de fiets. De politie controleert die fietsen streng, maar de meeste leerlingen zijn in orde.”
Ouders willen nog steeds al te vaak hun kind bij wijze van spreken aan de klasdeur afzetten
Er zijn ook enkele zwarte punten in de directe schoolomgeving. “Zoals de oversteek van de drukke Torhoutsesteenweg bijvoorbeeld. Of het kruispunt van de Gistelsesteenweg en de Zilverlaan. Daarnaast blijft de Steensedijk, ondanks de pogingen die er geweest zijn om het verkeer af te remmen, een probleem. We hopen dat die zwarte punten met dit project aangepakt zullen worden”, aldus de directeur.
Bij GO! Athena Pegasus en GO! Basisschool Stene, beide op een boogscheut van elkaar op de Steensedijk, horen we eenzelfde verhaal. “Ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen, rijden bijna tot de klasdeur”, vertelt Pegasusdirecteur Pedra Everaert. “Het stropt heel vaak ter hoogte van onze school en dat veroorzaakt dan onveilige situaties, tot grote ergernis van de bewoners van de straat. Ouders parkeren vaak op de berm en als de schoolbussen dan willen wegrijden, lukt dat niet. Elk jaar keer opnieuw moeten we sensibiliseren. Daarom zijn we blij dat we kunnen instappen in dit verhaal.”
Geen fietspad
Ook in Zandvoorde stellen de grootste problemen zich bij het afzetten en ophalen van de leerlingen. “De Zandvoordedorpstraat is geen rechte straat waardoor de visibiliteit er minder is”, vertelt directeur Winny Boey van Basisschool De Puzzel. “Daarnaast is er in onze straat heel veel doorgaand verkeer tussen Oudenburg en Oostende en omgekeerd, en dat zowel ‘s morgens als ‘s avonds. En dan zijn er nog de vrachtwagens die regelmatig door de dorpskern van Zandvoorde rijden, terwijl er nochtans al een tonnagebeperking is van 3,5 ton. Wij missen ook een fietspad in de straat. Onze kinderen rijden momenteel op het voetpad naar school en dat kan dan weer voor onveilig zijn voor de voetgangers. Er is werk aan de winkel hier in Zandvoorde.”
De politie heeft weet van de problemen en controleert streng op het parkeren in de buurt van de verschillende scholen. “Wij zetten wekelijks in op controles op schoolomgevingen”, vertelt inspecteur Stijn Vandenabeele van de verkeerspolitie. “We gaan vanaf 19 april zonebreed controleren of de tonnagebeperking tijdens piekuren in de schoolomgevingen gerespecteerd wordt. Al onze diensten zullen daarbij betrokken worden. En vergis je niet, er worden wel degelijk boetes uitgedeeld. Momenteel worden de cijfers daarvan verzameld. Een exact cijfer van het aantal boetes is nog niet beschikbaar.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier