Smappee neemt zes laadpalen in gebruik aan De Bolle in Oostende

Mike Lemahieu, Bart Tommelein en Stefan Grosjean openen het laadplein aan De Bolle. © efo
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Voortaan kunnen elektrische wagens snel geladen worden op een nieuwe locatie aan De Bolle. Vlaak naast het bekende houtverwerkend bedrijf Lemahieu opende een plein met zes laadpunten van Smappee.

“We zijn een technologiebedrijf uit Kortrijk en zijn gespecialiseerd in oplossingen voor energiebeheer”, zegt Stefan Grosjean (CEO Smappee). “Dat doen we via hardware, elektronicatoestellen zoals een laadpaal en software die alle gegevens verzamelt en intelligent aanstuurt. Als er een overschot is aan zon en wind kun je extra verbruiken en als er een tekort is, dan moet je het verbruik verminderen. Dat doen we met toestellen in huis, maar ook bij bedrijven.”

Smappee is wereldwijd actief. De toestellen worden gemaakt door maatwerkbedrijven in Kortrijk en Gent. En er zijn momenteel een 50-tal laadstations in aanbouw. “Er zijn er 3 in West-Vlaanderen en dit plein is ons eerste aan de kust. Hier kan een auto geladen worden in 20 minuten.”

Strategische plaats

De locatie voor het nieuwe laadplein werd strategisch gekozen: op de terreinen van houtgroep Lemahieu aan De Bolle, op de drukke kustbaan. “In Gent is de samenwerking met Smappee erg positief verlopen en de locatie van de laadpalen op de verkeersas zou ook hier een succes kunnen zijn”, zegt Mike Lemahieu (CEO Lemahieu Group). “Op ons dak liggen 22.000 zonnepanelen, goed voor 2,2 Megawattpiek. We verbruiken daar zelf maar 60 procent van voor onze eigen productie. Het is een goede zaak dat ook anderen daar nu van kunnen genieten.”

De prijzen per laadbeurt variëren trouwens naargelang de beschikbare elektriciteit zodat er in dalmomenten goedkoper kan geladen worden. Op het laadplein staan zes toestellen die ’s nachts verlicht worden. “Na een jaar evalueren we. Naar de toekomst zijn er misschien ook mogelijkheden voor het vrachtwagenvervoer.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier