“Ons verkeer bevindt zich op de GASA-strook”: lezing over drugs in De Leest

Stefaan Vannieuwenhuyse deelt zijn expertise over drugs in het verkeer. © GF
Wouter Vander Stricht

Politiecommissaris Stefaan Vannieuwenhuyse, actief in de zone Grensleie, is te gast op de lezing over drugs georganiseerd door Jong N-VA. De Izegemnaar heeft het over drugs in het verkeer.

De drugsproblematiek is de jongste maanden niet meer weg te slaan uit het nieuws, ook in het verkeer gaat bij selectieve controles het aantal vaststellingen fors de hoogte in. “Tot zes op de tien jongeren worden betrapt op een of andere drug”, zegt Stefaan Vannieuwenhuyse. De commissaris, die ‘verkeer’ zijn tweede liefde noemt, gaf in begin van zijn carrière les aan de Koninklijke Rijkswachtschool in Brussel en nu nog steeds bij terugkommomenten voor jonge chauffeurs of vrachtwagenbestuurders in kader van hun vakbekwaamheid. “Ik ben ingegaan op de uitnodiging van Jong N-VA, omdat ik mensen en jongeren in het bijzonder alert wil maken voor de gevaren. Zelf ben ik niet politiek gebonden en ik doe het ook in mijn vrije tijd, niet vanuit mijn functie dus. Maar ik heb uiteraard wel vandaaruit mijn ervaring.”

Nultolerantie

Eerst en vooral geeft de commissaris meteen een pluim aan de jongeren. “Mijn generatie is nog opgegroeid met een sigaret en een pint. De huidige jongeren gaan verstandiger om met alcohol en kiezen een BOB. En ze houden zich eraan. De ene week zijn ze bloednuchter, de week dat ze niet moeten rijden soms stiepelzat. Maar dat is een goede evolutie.”

Maar als het op drugs aankomt, zien we een ander beeld. “Als het alcohol betreft heerst er geen nultolerantie, er is de 0,5 en 0,8-grens en voor professionele chauffeurs telt 0,2 promille. Bij drugs is er een nultolerantie, maar er is wel het gedoogbeleid dat beperkt gebruik toestaat. Heel wat jongeren zijn zich niet bewust van die tegenstelling, want als ze ’s avonds een joint roken, dan zijn ze daar de dag nadien misschien nog van onder invloed.”

GASA-strook in verkeer

Met een ademtest kan je op alcohol gecontroleerd worden, via een speekseltest op drugs. “Maar dan is er nog de medicatie, die vaak eenzelfde effect heeft als sommige drugs en waarvoor eigenlijk een bloedtest nodig is.” Als het op verkeersongevallen met zware gevolgen aankomt, bevinden we ons volgens de commissaris in de GASA-strook. “Met een S weliswaar. De G staat daarbij voor het dragen van de gordel, de A voor alcohol, drugs en medicatie, de S voor snelheid en de tweede A voor afleiding, waarvan de gsm de grootste boosdoener is. Als we dat uit ons verkeer kunnen weren, gaat het aantal ongevallen fors naar beneden.”

De commissaris spreekt ook uit eigen ervaring. “Ik was onlangs als passagier mee het slachtoffer van een ongeval. De aanrijdende bestuurder bleek zwaar geïntoxiceerd en was onder invloed van drugs en zijn rijbewijs was vervallen. Dat is uiteraard wraakroepend, maar uit mijn werkervaring weet ik dat dat geen alleenstaand geval is. Daarom blijf ik er ook voor strijden om jongeren bewust te maken. En ik ben blij dat ik hierbij in De Leest een forum krijg.”

Lezing door politiecommissarissen Jean-Marc Lefere (PZ RIHO) en Stefaan Vannieuwenhuyse (PZ Grensleie) op donderdag 29 februari om 19.30 uur. Toegang: 5 euro, drankje inbegrepen. Organisatie: Jong N-VA, iedereen welkom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier