Nieuwe voetgangers- en fietsersbrug over Leie geïnstalleerd in Menen
Menen is een nieuwe brug rijker. Onder grote belangstelling van zowel voorbijgangers als lokale politici, werd de gloednieuwe fietser- en voetgangersbrug over de Leie geïnstalleerd. Een eerste hoofdstuk wordt hiermee afgesloten, al moet het grote werk nog beginnen. “De Menenaars zien nu in het echt dat de werken wel degelijk vooruit gaan.”
262 meter, 400 ton en een prijskaartje van 13 miljoen euro. De nieuwe brug, die wandelaars en fietsers op een veilige manier De Leie moet over krijgen, staat bol van de superlatieven. De voorbereidende werken waren al maanden, om niet te zeggen jaren, aan de gang. Met de overspanning die op zijn plaats werd gezet, krijgen die werken nu ook voor het eerst een gezicht. Het indrukwekkende schouwspel kon op heel wat bewondering rekenen, niet in het minst van bevoegd schepen Mieke Syssauw (voor 8930), voor wie het meteen ook een grote opluchting is. De nieuwe brug maakt deel uit van de Leiewerken, dat de naam ‘Werf van de eeuw’ kreeg. Speciaal voor dat project werd in Menen de nieuwe bevoegdheid van ‘schepen van Leiewerken’ in het leven geroepen. Mieke is de allereerste politica die deze portefeuille kreeg toebedeeld.
“Van transport tot ecologie, van economie tot handel? Zowat alle mogelijke bevoegdheden zijn op één of andere manier betrokken bij dit project. Vandaar dat een nieuw ambt alles zo goed en zo kwaad mogelijk moest gaan stroomlijnen.” De werf van de eeuw kreeg in Menen al de minder flatterende bijnaam ‘vertraging van de eeuw’. Door de komst van de nieuwe voetgangersbrug kan het stadsbestuur toch een teken van vooruitgang tonen. “De voorbereiding, de planning en de uitvoering? Het zijn zaken die enorm veel werk en tijd vragen. Het is dan ook normaal dat de Menenaars her en der wat vragen begonnen te stellen. Met het plaatsen van de overspanning krijgen ze nu voor het eerst een concreet voorbeeld te zien van de evolutie. Nu volgt nog de afwerking aan de overgang met de Leieboorden, waardoor we hopen dat de brug in het voorjaar van 2025 in gebruik zal kunnen worden genomen.”
Hoewel een eerste stap reeds werd gezet, leeft het moment wel in de schaduw van de rest van de Leiewerken. Die kwamen ondertussen tot een volledige stilstand, met weinig evolutie in zicht. “Een procedurekwestie ligt aan de bron van dit alles”, sloot de schepen af. “Zolang die niet van de baan is, kan er niet verder worden gewerkt. Het vernieuwen van de brug tussen Lauwe en Wevelgem ligt wel nog steeds op tafel. Daar verwachten we binnenkort de eerste vergunningsaanvragen, waarna de werken in 2026 van start zouden moeten kunnen gaan.”
Voor het plaatsen van de fietsers- en voetgangersbrug werd 13 miljoen euro op tafel gelegd. Menen nam hiervoor 1,254 miljoen uit de stadskas. Ook de Europese Unie deed zijn duit in het zakje en nam een deel van de kosten op zich.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier