Nieuwe parking Spanjestraat moet parkeerdruk in centrum van Oostnieuwkerke verlagen: voortaan plaats voor 65 wagens en 44 fietsen

Het gemeentebestuur opende de parking officieel op donderdag 18 juli. © JCR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

De gemeente opende een nieuwe parking in het centrum van Oostnieuwkerke. Op de parking tussen de Spanjestraat en de terreinen van SK Oostnieuwkerke is er plaats voor 65 wagens en 44 fietsen. Het gemeentebestuur wil met de nieuwe parking een antwoord bieden aan de parkeerdruk in de omgeving.

De gemeente kocht in 2018 een perceel in de Spanjestraat. “Het stuk grond naast de voetbalterreinen van SK Oostnieuwkerke bood heel wat mogelijkheden voor openbaar nut”, vertelt mobiliteitsschepen Geert Moerkerke (Open Vld). “Tijdens de inspraakrondes voor het masterplan Oostnieuwkerke in 2021 bleek er veel vraag naar extra parking in het centrum, zeker bij evenementen en voetbalwedstrijden. In 2023 gaven we daarom het startschot om de grond om te zetten in een goed uitgeruste parking.”

De nieuwe parkeerruimte werd op donderdag 18 juli officieel geopend. “De parking biedt ruimte aan 65 wagens en 44 fietsen”, verduidelijkt schepen Moerkerke. “De centrale ligging is niet alleen interessant voor bezoekers van de voetbalterreinen. Ook voor de nabijgelegen school, zorgvoorziening Kerckstede en het toekomstige ontmoetingscentrum biedt de parking heel wat mogelijkheden. De nieuwe parkeerplaats is bedoeld om de verkeerssituatie en de toegankelijkheid van het dorpscentrum en haar voorzieningen te verbeteren.”

Duurzaamheid

“Bij de aanleg is ook gedacht aan duurzaamheid”, pikt duurzaamheidsschepen Chris Verhaeghe (Open Vld) in. “De parking is de eerste waterdoorlatende in onze gemeente. Water kan er gemakkelijk wegvloeien en opgevangen worden in de nabijgelegen wadi’s. Daar kan het regenwater vertraagd in de ondergrond infiltreren. Dat is bij hevig regenweer handig om wateroverlast tegen te gaan en bij droogte interessant om het grondwaterpeil aan te vullen. Bovendien zijn er zes laadpunten voor elektrische auto’s en komen er ook vier laadpunten voor elektrische fietsen.”

Het totale project kostte ongeveer 455.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier