Nieuwe landingsbaan in Oostende ingereden door fietsers: “Het is een unieke ervaring.”

Familieleden van mensen die voor de luchthaven of voor een bedrijf actief op de luchthaven werkten mochten de nieuwe landingsbaan al inrijden. © JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Een unieke kans is wel het minste wat je kan zeggen. Zaterdag werd de nieuwe start- en landingaan op de Oostendse luchthaven ingereden door… fietsers. Familieleden van mensen die voor de luchthaven of voor een bedrijf actief op de luchthaven werkten kregen die unieke eer. “Dit is iets wat je misschien een keer in je leven kan doen”, zegt Hanne Laureyns.

Op 25 januari ging de Oostendse luchthaven twee maanden dicht voor de renovatie van de start- en landingsbaan. Zowel de landingsbaan als de taxiwegen werden vernieuwd en aangepast opdat grotere vliegtuigen er gemakkelijker zouden kunnen draaien. Dat zou de geluidsoverlast moeten verminderen voor de buurtbewoners. Eerst werd de bestaande verharding verwijderd, goed voor 50.000 ton asfalt en 15.000 ton beton.

Dat materiaal werd gerecycleerd en deels opnieuw gebruikt op de luchthaven. Voor de nieuwe verharding werd 70.000 ton asfalt gegoten, waarvan de helft afkomstig uit de oude verharding. De taxiwegen werden verbreed van 20 naar 23 meter en er werden 1.280 nieuwe LED-lampen geïnstalleerd. Verder werd er 5.000 meter nieuwe goten en 1.500 meter nieuwe riolering.

“Ik wou dit moment voor geen geld van de wereld missen.”

Vanaf vrijdag 29 maart kunnen vliegtuigen in Oostende opnieuw landen en opstijgen. Zaterdag werd de start- en landingsbaan al ingereden. Familieleden van werknemers van de luchthaven of van bedrijven die op de luchthaven actief zijn konden zich daarvoor inschrijven. Een van hen was Hanne Laureyns. “Wandelen en fietsen op de landingsbaan is eenmalige kans”, zegt ze. Ik werk hier in de luchthaven en kreeg nooit die kans. Nu het kon wou ik dit moment voor geen geld van de wereld missen.”

Christian werkt bij de federale luchtvaartpolitie en ook hij zag zijn kans om te fietsen op de landingsbaan. “Moest dit gebeuren terwijl de luchthaven open is, dan komen wij aanzetten”, lacht de man. “Het is een unieke ervaring. Er staat echter een felle wind. Het gaat beter tijdens het terugfietsen dan naar het begin van de landingsbaan fietsen.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier