Krottegem droomt van groene, fietsveilige en verbonden omgeving
Op initiatief van Stad Roeselare werd in Krottegem een dialoog opgestart om deze buurt nog aangenamer, warmer en meer verbonden te maken. “We vinden Krottegem een krachtgebied. Het is een gebied met veel opportuniteiten, maar we zoeken naar een manier om die nog meer te versterken”, klinkt het bij de organisatoren.
In samenwerking met Stad Roeselare en UForce gingen de inwoners van Krottegem aan de slag om hun omgeving te optimaliseren. De initiatiefnemers delen allemaal de mening dat de bewoners een aangename buurt verdienen om in te leven. Dat betekent dat het een omgeving moet zijn waarin je je thuis voelt, waar kinderen al spelend gezond kunnen opgroeien en waar plaats is voor zowel werk als ontspanning.
De concrete verwachting was om samen een aanpak uit te werken voor overleg en samenwerking tussen burgers, lokale organisaties, ondernemers en bestuur voor onder andere ruimtelijk inrichting, evenementen en sociale initiatieven. Bovendien wilden ze een aantal acties opzetten om ontmoetingen in de wijk te stimuleren via het herinrichten van de publieke ruimte en via sociale activiteiten.
Wijkdialogen
In het weekend van 25 en 26 september vond voor het eerst zo’n samenwerking plaats. Op zaterdag 25 september gingen de inwoners van Krottegem in kleine groepjes te voet op pad door hun wijk om hun persoonlijke verhalen met hun buren uit te wisselen om zo hun buurt op een vernieuwende manier te ervaren. In de namiddag werd er nagedacht over de toekomst. “We willen de inwoners meer betrokken maken bij het ontwikkelen van hun wijk”, legt schepen Henk Kindt uit.
“Daarvoor hebben we niet alleen individuele gesprekken, maar ook wijkdialogen opgezet. We hebben onder andere de mensen laten dromen over hoe deze plek er in 2040 zou kunnen uitzien.”
Verkeersveiligheid
In verschillende werksessies werden de bewoners uitgedaagd om mee na te denken over bepaalde kwesties die in de buurt verbeterd kunnen worden. “Er zijn verschillende belangrijke hoofdthema’s die telkens terugkwamen”, klinkt het bij de Krottegemnaren.
“Een van de voornaamste zaken is onze bekommernis om groenzones: die zouden we graag willen uitbreiden en verbinden. Daarnaast zouden we graag meer ruimte voor ontspanning maken en we vinden het ook cruciaal om meer aandacht te besteden aan hoe we meer verbonden met elkaar kunnen samenleven. Het allerbelangrijkste is tot slot de verkeersveiligheid: we willen er alles aan doen om de omgeving fietsveiliger te maken door bijvoorbeeld zone 30 te laten inlassen en door te zorgen voor veilige fietspaden.”
(SM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier