Knip aan De Kromte wordt nog voor het verlof doorgevoerd: “Al in de jaren tachtig was daar sprake van”

Buurtbewoner Carlos Laethem, samen met broers Luis (12) en Thiago (9) op de foto. Zij waren net op bezoek bij hun opa wat verderop in de straat. © SV
Redactie KW

Nog voor de zomervakantie zal het stukje Tieltstraat dat tussen de Ringlaan (N37) en de Vijfstraat ligt afgesloten worden voor het verkeer. Oppositiepartij NPE vreest dat die ingreep voor gevaarlijke situaties zal zorgen, maar de bewoners van het stukje straat zien geen graten in het idee. Al zal het sowieso wel drukker worden aan het kruispunt met de Vijfstraat.

“Al in de jaren tachtig, toen we hier kwamen wonen, was er al sprake van die knip. Nu komt het er eindelijk van”, zegt Carlos Laethem. Hij woont al sinds 1980 in de Tieltstraat en is net boodschappen aan het uitladen uit z’n wagen wanneer we een kijkje gaan nemen in de straat. Op het dubbelrichtingsfietspad voor z’n deur rijden de broers Luis (12) en Thiago (9) heen en weer met de fiets. Zij zijn op bezoek bij hun opa wat verderop in de straat. “Burgemeester Ivan Delaere is hier destijds zelfs nog langsgekomen om de knip te bespreken. Er zijn bij dit soort zaken altijd voor- en tegenstanders, maar wij zijn in elk geval voorstander. Zeker in de spits staat hier vaak een lange rij wagens voor de deur aan te schuiven. Het zal straks een pak rustiger worden in onze straat. En daar vaart iedereen wel bij. Zal het drukker worden aan het kruispunt met de Vijfstraat? Waarschijnlijk wel. Maar ik verwacht geen problemen.”

Opstoppingen?

Andres Vandewalle en Christophe Vancoillie van oppositiepartij NPE zijn het daar niet mee eens. Vooral Vandewalle trok maandagavond fel van leer tegen de geplande knip, dat een onderdeel vormt van het nieuwe mobiliteitsplan van Pittem. “Ik zie het nut hier absoluut niet van in. Al het verkeer dat uit de richting van Tielt komt en voorheen vlot via de Kromte richting Pittem kon afslaan, gaan jullie nu naar het kruispunt met de Vijfstraat sturen. Dat zal tot grote opstoppingen leiden. En zelfs tot gevaarlijke situaties, zeker aangezien de snelheid op de Ringlaan 90 kilometer per uur bedraagt. Het is een kwestie van tijd voor er daar ongelukken gebeuren.”

Burgemeester Denis Fraeyman verdedigde de ingreep. “Het doel van de knip blijft het afraden van doorgaand verkeer. Te veel automobilisten die niet in Pittem moeten zijn rijden via de Kromte door Pittem en daar willen we iets aan doen. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer kan het kruispunt met de Vijfstraat bovendien perfect de extra verkeersdruk aan, al gaan we de situatie uiteraard opvolgen. Anderzijds zijn er ter hoogte van de Kromte op de N37 twee vakken, waardoor het verkeer dat rechtdoor richting Roeselare rijdt dat ook vlot kan blijven doen. Zelf hebben we trouwens voorgesteld aan AWV om de belijning aan te passen op het rechtervak. Dat voorstel wordt nu bekeken.”

Voorsorteerstrookje verdwijnt

Volgens Fraeyman zal de aanpassing nog voor de zomervakantie doorgevoerd worden. Dat is later dan gepland en dat heeft alles te maken met een bedenking van De Lijn. “Volgens de vervoersmaatschappij zouden bussen die uit de richting van Tielt komen niet genoeg ruimte hebben om de Vijfstraat veilig in te draaien, omwille van het voorsorteerstrookje dat er ligt. Daar passen we een mouw aan door het voorsorteerstrookje straks weg te halen. Veel verschil zat dat qua doorstroming niet maken, want er is maar plaats voor één wagen. Van zodra dat uitgevoerd is kunnen we de knip invoeren. Dat zal nog voor het verlof zijn.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier