Ik begin te vrezen dat zelfs ik geen van beide nog zal beleven

Olaf Verhaeghe

Tegen halfweg december moet het regionale standpunt over het te verkiezen tracé voor het kanaal Bossuit-Kortrijk vorm hebben gekregen. Die opwaardering van het kanaal is een project dat al decennia aansleept en honderden miljoenen euro zal kosten. En dus is de vraag: komt het er ooit nog?

Twee grote mobiliteitsprojecten die dezelfde zakdoek in de onmiddellijke omgeving van Kortrijk enorm zouden moeten veranderen. De doortrekking van de R8 en de opwaardering van het kanaal Bossuit-Kortrijk. Allebei liggen ze al decennia te wachten om onder handen genomen te worden. 27 ben ik intussen en ik heb het nooit anders geweten. Zelfs wie vele jaren ouder is dan ondergetekende zal zich de beloftes over een doorgetrokken R8 en een aangepast kanaal herinneren. Beide zullen er komen, wacht maar af, is mij altijd gezegd. Én de R8, én het kanaal.

Ik maak me weinig illusies. Het wordt of-of. Of erger: misschien zelfs niet-niet. Ik begin te vrezen dat zelfs ik – en ik ben amper 27 – geen van beide zal meemaken. Studies en onderzoeken, adviezen en standpunten, beloftes en aankondigingen: elke keer schuift een echte aanpak verder op. Begrijp me niet verkeerd, uiteraard moet alles goed geanalyseerd, alles goed bestudeerd en alles goed beargumenteerd zijn. Maar intussen wordt de vooropgestelde timing stilaan waardeloos. En is de lange baan zo goed als uitzichtloos.

“Ik maak me weinig illusies. Het wordt of-of. Of erger: misschien zelfs niet-niet”

Het hoeft niet moeilijk te zijn. Een doorgetrokken R8, over de klaarliggende taluds, is in veel ogen een evidentie. Minder onnodig gevaarlijke kruispunten en een vlottere doorstroming. Iedereen content. Ook een doorgetrokken kanaal, gewoon rechtdoor, lijkt de makkelijkste optie. Het reservaat aan de Oude Leiearm en het groen op de Venning blijven, de drie antieke sluisjes verhuizen naar een museum en de boten varen waar ze heen willen. Weer iedereen content.

Alleen is er die factuur. Twee keer honderden miljoenen, misschien zelfs miljarden euro’s uit de Vlaamse pot. Twee keer naar dezelfde zakdoek. Mogen we daar als regio Kortrijk op rekenen? Of moet je daarvoor Antwerpen heten?

Beide zullen er komen, wacht maar af, is mij altijd gezegd. Én de R8 én het kanaal. Ik vrees ervoor, maar ik wacht.

Reageren? Mailen kan naar olaf.verhaeghe@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier