Gemeente Pittem plaatst tien laadpalen voor elektrische wagens
Het gemeentebestuur van Pittem rolt de publieke laadinfrastructuur voor elektrische wagens uit en plaatst dit jaar tien extra publieke laadpalen in de gemeente. Aanleiding is het Lokaal Energie- en Klimaatpact dat het gemeentebestuur ondertekende. Met dit pact slaan Vlaanderen en de lokale besturen de handen in elkaar om samen de nodige veranderingen in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Het doel: minstens één laadpunt per honderd inwoners tegen eind 2030.
“Steeds meer en meer bedrijven en particulieren kopen een elektrische of hybride wagen. Niet iedereen heeft echter plaats om de wagen op eigen terrein op te laden. Daarom starten we dit jaar al met tien extra laadpalen”, vertelt Stijn Vandenhende, schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid.
Eerste laadpaal geïnstalleerd in februari
Door de groeiende nood aan publieke laadpunten tekende het gemeentebestuur van Pittem in op de concessie van de Vlaamse overheid. Daaruit kwam het bedrijf TotalEnergies als operator om op strategische locaties publieke laadpalen te plaatsen.
Het gemeentebestuur gaat daarnaast ook het engagement van het Lokaal Energie- en Klimaatpact aan om tegen 2030 een netwerk van één laadpunt per honderd inwoners uit te bouwen. Op 14 februari 2024 plaatste TotalEnergies de eerste laadpaal aan het Woonzorgcentrum Sint-Remigius in de Koolskampstraat, goed voor twee laadplaatsen. De komende weken en maanden zal de aannemer stelselmatig de andere laadpalen installeren. Er zal telkens plaats zijn om twee elektrische wagens op te laden, waarvan een parkeerplaats voldoende ruim voor mensen met een beperking.
Prioriteit in Egem door wegenwerken
Het gemeentebestuur van Pittem bekeek welke locaties prioritair zijn, rekening houdend met de eigen openbare ruimte die de gemeente ter beschikking kan stellen. Omdat er in Egem binnenkort wegen- en rioleringswerken in de Molenakker starten, staat de installatie van een laadpaal op het Egemsdorpsplein en in de Sint-Germanusstraat begin maart op de planning en komen er ook bijkomende laadmogelijkheden op de parking aan de sporthal in de Egemstraat.
Ook op de parking van de sporthal in de Egemstraat komen twee extra laatplaatsen, bovenop de huidige laadlocatie. “De huidige gekozen locaties zijn geen eindpunt. Ook de komende jaren zoeken we naar geschikte locaties, zodat we over het volledige grondgebied toegang te verlenen tot een publieke laadmogelijkheid”, zegt schepen Stijn.
Een locatie voor een laadpaal aanvragen met ‘Paal volgt Wagen’
Het bepalen van geschikte (of nodige) locaties is niet enkel weggelegd voor het gemeentebestuur, ook de inwoner kan een publieke laadpaal aanvragen. Als burger, onderneming of taxi-/deelwagenbedrijf kan je via een online formulier van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken een laadpaal aanvragen op het openbaar domein. Handig als je zelf geen plaats hebt voor een laadpaal en een bestaand, publiek laadstation te veraf is. Dit gebeurt volgens het principe ‘Paal volgt Wagen’ waarbij iedereen die aan de voorwaarden voldoet, via het e-loket een publieke laadpaal kan aanvragen.
De locaties van de publieke en semi-publieke laadinfrastructuu in Vlaanderen kan je hier raadplegen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier