“Geknars van de tram is om gek van te worden”: Erna is vervelend geluid van de kusttram beu en wil naar vrederechter trekken

Erna komt helemaal gek van de kusttram die voorbij haar appartement rijdt. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Erna Jonckheere woont ondertussen al 12 jaar op het Marie-Joséplein in Oostende en ze woont er graag. De laatste weken wordt ze echter gek van het knarsende geluid van de kusttram die stopt voor haar appartementsgebouw. “Het is momenteel heel erg, er moet hier echt meer aan gedaan worden.”

In de zomermaanden rijden er heel wat kusttrams tussen Knokke-Heist en De Panne. Voor reizigers en toeristen is dat een zegen om vlot op hun bestemming te geraken, maar voor sommige bewoners die langs het parcours wonen is het minder leuk. Elk jaar zijn er wel eens klachten van omwonenden over het knarsende, piepende geluid van de wielen die door een bocht gaan. Er werden de voorbije jaren al heel wat maatregelen genomen om dit te voorkomen door onder meer smeerinstallaties op de sporen en op de trams zelfs.

Toch merkt Erna de voorbije weken dat deze maatregelen weinig uithalen. “Ik woon hier al lang en heb er tot nu toe eigenlijk weinig last van gehad. Het gaat dan ook niet om het geluid van de tram zelf. Het is pas een probleem als je echt het hoge knarsende gepiep krijgt en dat van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Je kan in deze temperaturen geen ruit openzetten of op je terras genieten omdat het gewoonweg niet vol te houden is. Ik heb al heel wat mensen gecontacteerd om hier iets aan te doen maar ik krijg amper reactie, niet van De Lijn, maar ook niet van de stad Oostende”, doet Erna haar verhaal.

Meer klachten

Ze is het beu en denkt erover na om naar de vrederechter te stappen. “Ik zal sowieso blij zijn als het zomerseizoen gepasseerd is want dan zijn er ook minder trams.” Vorig jaar klaagden ook de bewoners van de Sky Towers in Oostende al aan dat de sporen voor het station, waar heel wat bochten zijn, voor heel wat geluidsoverlast zorgen. Eerder waren er vooral klachten uit de Koningstraat in de bocht tegenover de Koninklijke Villa.

De Lijn is zich dan ook heel erg bewust van het probleem. “Aan de kust worden de sporen bij aanvang van de dag door een speciaal uitgeruste tram gesmeerd. Verder staan er op verschillende plaatsen vaste smeerinstallaties in de bochten zoals bijvoorbeeld in Oostende aan het Marie-Joséplein en aan de koninklijke villa, ook in Knokke aan het station. Er wordt ook nog handmatig bijgesmeerd en dat één tot twee keer daags. Droger en/of warmer weer maken het probleem erger. Ook de snelheid onder controle houden helpt en dit wordt dan ook gevraagd aan de collega’s”, laat woordvoerder Frederik Wittock weten.

Er zijn nog twee plaatsen aan de kust waar regelmatig geluidsproblemen gemeld worden en dat zijn in Nieuwpoort aan het Albertmonument en in Blankenberge aan de Jachthaven. “De Lijn houdt alle mogelijke opties ter verbetering of vermindering in de gaten en neemt de overlast ernstig. Wij trachten door de mix van maatregelen soelaas te brengen”, zegt Wittock nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier