Politiezone VLAS zet lokfietsen in om fietsendieven op heterdaad te betrappen

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De politiezone VLAS (Kortrijk, Kuurne, Lendelede) wil de pakkans van fietsendieven verhogen door nog drie lokfietsen in te zetten in de hotspots-fietsstallingen, zoals aan het station. Nu staan daar ruim 1.000 fietsen.

“Lokfietsen zijn fietsen die uitgerust zijn met een opsporingssysteem. Zodra een lokfiets wordt gestolen, krijgt de dispatching van de politie een melding. Op die manier kunnen wij de lokfiets lokaliseren, traceren en de fietsendief oppakken”, zegt korpschef Filip Devriendt.

Preventief en ontradend

“Het is niet de bedoeling om heksenjacht te houden. We willen met die lokfietsen een preventief en ontradend effect teweegbrengen”, duidt schepen van Mobiliteit Axel Weydts. Er worden in totaal drie fietsen, waarvan één elektrische, ingezet in de politiezone. Deze fietsen worden ter beschikking gesteld door Mobiel vzw.

“Wij staan in voor het ophalen en plaatsen van de fietsen. Af en toe zullen die ook verplaatst worden”, aldus Gunter De Baerdemaeker van Fietsencentrum Mobiel. “Twee lokfietsen worden ingezet in Kortrijk en één lokfiets afwisselend in Kuurne en Lendelede”, duidt de korpschef.

500 aangiftes per jaar

Gemiddeld komen er per jaar zo’n 500 aangiftes van fietsdiefstallen bij de politie binnen. De afgelopen jaren gingen de fietsdiefstallen in dalende lijn: In 2017 nog 499 feiten, waarvan 9 procent opgehelderd; in 2021 (tot nu toe) 284, waarvan 26 procent opgehelderd. In totaal zijn in 2021 tot 8 september meegerekend 71 fietsdieven opgepakt.


Burgemeester Francis Benoit van Kuurne roept de Politiezone Gavers (Harelbeke-Deerlijk) op om mee in het project te stappen. “In de stationsbuurt zouden die lokfietsen welkom zijn.”

Wie op een fietsdiefstal betrapt wordt krijgt de kans een minnelijke schikking te aanvaarden van 250 euro. Wie weigert te betalen, zal door het parket vervolgd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier