“Corona heeft ons op de fiets gezet en dat is maar goed ook. Fietsen is goed voor onze gezondheid, is een zachte vorm van mobiliteit en goed voor het klimaat”, meent Eddy De Winter, die samen met een handvol verstokte fietsers een afdeling van de Fietsersbond start.
In navolging van heel wat andere gemeenten en steden hebben in Bredene enkele ridders van het stalen ros het initiatief genomen om een afdeling van de Fietsersbond op te richten.
“In november volgt, met ondersteuning van de gemeente, een oprichtingsvergadering. Op die bijeenkomst kom je onder andere te weten hoe een afdeling van de Fietsersbond werkt en wat het allemaal inhoudt. Wie de fiets genegen is, kan ons helpen om van de Fietsersbond Bredene een actieve vereniging te maken”, legt Eddy De Winter, zelfverklaard aangespoelde uit Deinze, uit.
“Deinze is een van de erkende fietssteden van Vlaanderen. Ik heb mijn roots dus alvast mee. Als nieuwbakken West-Vlaming probeer ik de taal nog wat onder de knie te krijgen en haspel ik ook vele kilometers af in de regio. Met de fiets, dat spreekt.”
Positief communiceren
De Fietsersbond, waarvan Eddy al lange tijd lid is, bestaat dit jaar 25 jaar. “Maar hier, aan de Middenkust, is die nog vrij onbekend. Daar komt straks dankzij Bredene verandering in.” Hoewel het officiële startschot pas op 1 december wordt gegeven, mocht Eddy al diverse enthousiaste reacties optekenen. “Er hebben zich al een tiental kandidaten voor de werkgroep gemeld. Al wie de fiets genegen is, is welkom.”
Een van die kandidaten is Lucas Vandendriessche, voorzitter van Groen Bredene en een overtuigd fietser. “Mooi aan de Fietsersbond is dat de vereniging steevast een positieve communicatie hanteert. Als er, zoals aan het Staf Versluyscentrum, een laadpaal voor elektrische fietsen komt, dan geeft de vereniging een pluim. Het wordt echt geen klachtenbank, hoewel je via het e-knelpuntenregister de moeilijke fietssituaties straks wel terugvindt.”
Community
De Fietsersbond wil ook een goeie samenwerking met politie en gemeente. “Eigenlijk willen we rond het fietsgebeuren een grote community vormen.”
“Fietsen is hip geworden”, beseft ook Lucas. “Ook bij jonge mensen. En bij die community willen we alle actoren betrekken, van de recreatieve fietser over de fietspendelaar tot de fietshandelaar. Want er is duidelijk een mobiliteitsshift aan de gang, richting de fiets. Dus neen, ik zit hier niet als voorzitter van oppositiepartij Groen, maar als lid van die groeiende fietsgemeenschap.”
Fietsrapport opmaken
Wat er van de Fietsersbond verder mag worden verwacht? Heel veel, volgens Eddy.
“Naast onze adviserende rol willen we ook talloze acties op touw zetten. Een fietslichtactie, een campagne Bike to Work, een hoffelijkheidscampagne, en via een enquête – die nu al loopt – willen we het fietsrapport van onze gemeente opmaken. Maar, zoals gezegd, het is niet onze bedoeling om de gemeente frontaal aan te vallen. We willen vooral samenwerken aan een betere fietsinfrastructuur en -cultuur. Verbeterpunten zijn er uiteraard. Bredene is nog niet het Kopenhagen aan de Noordzee.” De Deense hoofdstad is meermaals uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld.
Meer conflictzones
“De verbindingswegen tussen de dorpen blijven zorgenkinderen”, pikt Lucas in. “En het feit dat er steeds meer fietsers zijn – vooral sinds de komst van de elektrische fiets – maakt dat er veel nieuwe conflictzones zijn. Denk maar aan het ‘knooppunt’ De Bolle. Recreanten, pendelaars, wandelaars…: ze komen elkaar daar allemaal tegen in een vaak gevaarlijke, nog altijd door de auto gedomineerde verkeerssituatie. De fietser moet vaak tevreden zijn met de ‘restruimte’. Laten we de fietser dus vooral het nodige respect geven.”
“En dat kan via onze Fietsersbond”, verzekert Eddy. “Voor 23 euro per jaar ben je lid. En dan maken we van Bredene de volgende erkende fietsgemeente.” (MM)
bredene@fietsersbond.be, Eddy De Winter, 0478 88 20 90.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier